Hyppää sisältöön

Näillä viidellä Suomi-elokuvalla pärjäät keskustelussa tänä vuonna – Tuntematon sotilas toimii aina

Vuoden 2017 odotetuin kotimainen elokuva on Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas.

Jonni Aromaa

1

Aku Louhimies: Tuntematon sotilas

Aku Louhimiehen tuleva elokuva Tuntematon sotilas on aiheuttanut varmasti jo nyt pysyvän trauman monelle suomalaiselle miesnäyttelijälle. Siis heille, jotka eivät näyttele elokuvassa. Eero Aholla, Johannes Holopaisella, Jussi Vatasella, Aku Hirviniemellä ja monella muulla ei ole jatkossa hädän päivää. Suomalaiset kyllä muistavat, ketkä näyttelivät Tuntemattomassa sotilaassa.

Louhimiehen elokuvaa valmisteltiin alun perin kuin valtionsalaisuutta, vaikka elokuva-alalla kaikki taisivat kyllä tietää, minkä aiheen kimpussa Louhimies oli.

Lokakuussa ensi-iltansa saavasta elokuvasta on touhotettu etukäteen niin paljon, että tuntuu kuin olisin nähnyt jo elokuvan. Siitä on tehty myös pilaa, koska naiset on taas kerran jätetty sankaritarinan ulkopuolelle. Itse en kyllä keksi, kuka muu olisi voinut ohjata uuden Tuntemattoman ja milloin muulloin se olisi kannattanut tehdä kuin Suomen satavuotisjuhlavuotena.

Sotilaat marssivat metsätiellä
Aku Louhimies, Tuntematon sotilas Kuva: Tommi Hynynen

2

Aki Kaurismäki: Toivon tuolla puolen

Aki Kaurismäen viime elokuva _Le Havre _(2011) saa jatkoa, kun satamakaupunkitrilogian toinen osa Toivon tuolla puolen tulee helmikuussa ensi-iltaan. Kaurismäen uutuus kertoo suomalaisesta kauppamatkustajasta (Sakari Kuosmanen) ja syyrialaisesta pakolaisesta (Sherwan Haji), joiden tiet risteävät. Elokuvan trailerin perusteella tulee déjà-vu-tunne.  Ihan kuin olisin nähnyt tämän kaiken jo ennen.

Huhtikuussa 60 vuotta täyttävä Kaurismäki on ohjaajana suomalaisen elokuvan maailmantähti, jolle ei ole vielä löytynyt kotimaista manttelinperijää. Viimeksi viittaa on soviteltu Juho Kuosmasen ja Selma Vilhusen harteille.

Kaksi miestä istuu ravintolan pöydässä, kokki, tarjoilija ja ovimies katselevat heitä.
Aki Kaurismäki, Toivon tuolla puolen Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik Oy

3

Dome Karukoski: Tom of Finland

Finlayson ei saanut Tom of Finland -pussilakanavientiään vetämään, mutta toivotaan, että Dome Karukoski onnistuu. Hän on ohjannut suomalaistaiteilijasta elokuvan, jolle toivoisi myös kansainvälistä menestystä. Karukoski on todennut moneen kertaan, että kyseessä on hänen uransa tärkein elokuva. Helmikuussa ensi-iltaan tuleva Tom of Finland kertoo sodankäyneen suomalaismiehen noususta maailmankuuluksi taiteilijaksi, jonka töitä ostettiin aluksi tiskin alta. Touko Laaksonen kehitti lihaksikkaat mieshahmonsa seksuaalisfantasiaksi. Sittemmin yliseksuaalisista karikatyyreistä tuli virallista homokuvastoa. Kiinnostavaa nähdä, miten Pekka Strang (Touko Laaksonen) ja Lauri Tilkanen (Laaksosen elämänkumppani) onnistuvat rooleissaan. Suomalaismiehet ovat perinteisesti näytelleet homoja kliseisesti.

Kahden miehen välissä istuu nainen ja hän nojaa toisen miehen olkapäätä vasten.
Dome Karukosken Tom of Finland -elokuvassa näyttelevät Lauri Tilkanen (vas.), Jessica Grabowsky ja Pekka Strang. Kuva: Mikko Rasila

4

Marja Pyykkö: Yösyöttö

Hyvin tehdylle suomalaiselle komedialle on aina tilaus ja nyt täytyy toivoa, että Marja Pyykkö onnistuu siinä. Hän on ohjannut uuden elokuvansa Yösyöttö Eve Hietamiehen samannimisen romaanin pohjalta. Siinä miestoimittaja jää vauvan kanssa kaksin, kun lapsen äiti nostaa yllättäen kytkintä. Käsikirjoituksen ovat tehneet Pyykkö ja Marko Leino, ja elokuva tulee ensi-iltaan lokakuussa.

Elokuvan pääroolissa on Petteri Summanen, joka on mestari ilmentämään miehen hätää. Kyse on kuitenkin kasvukertomuksesta eli siitä, miten miehestä voi kasvaa isäksi. Vauvat ovat Yösyötössä muutenkin avainroolissa.

Pyykkö on tuottaja Markus Selinin suojatti.

Mies pitää lasta sylissään.
Marja Pyykön ohjaaman Yösyöttö-elokuvan pääosaa esittää Petteri Summanen. Kuva: Marek Sabogal / Solar Films

5

AJ Annila: Ikitie

Elokuvaohjaaja AJ Annila yllättää aihevalinnoillaan. Kalevalaisen kung-fu-elokuvan Jadesoturi (2006) ja kauhuelokuvan Sauna (2008) jälkeen ohjaaja on tarttunut Antti Tuurin romaaniin Ikitie. Se kertoo Jussi Ketolan (Tommi Korpela) selviytymistarinan 1930-luvun Suomessa ja Neuvostoliitossa. Ketola joutuu Lapuan liikkeen muilutettavaksi, mutta pakenee kiusaajiaan Neuvostoliittoon, jossa odottaa toinen helvetti. Syksyllä ensi-iltansa saava Ikitie on kuvattu Viron maaseudulla. Sinne elokuvantekijät päätyivät kahdesta syystä: Viro suosii ulkomaisia elokuvatuotantoja kannustimin kun taas venäläiset rahoittajat sanoivat elokuvalle ei. Ikitie nimittäin nostaa uudestaan esiin Stalinin vainot.

Elokuvaohjaaja Annilaa kiinnostaa Tuurin romaanin päähenkilön kohtalo ja murtumisen raja. Mies repäistään väkivalloin perheestään ja pakotetaan ottamaan uudessa maassa uusi identiteetti.

Mies istuu torpan edessä kirves kädessä.
AJ Annila, Ikitie Kuva: MatilaRöhrProduction

Suosittelemme sinulle