Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sosiaalitukea voidaan maksaa myös Isis-taistelijoille – Lain takia, huomauttaa Kelan pääjohtaja

Emme ole tarkoittaneet sosiaaliturvaa taistelualueelle, painottaa Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen.

Tietoa toimeentulotuesta.
Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Päivi Dahl
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin lehdissä kohuttiin viime syksynä Isis-taistelijoista, joille maksetaan sosiaalitukia taistelualueille. Näin on tapahtunut esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa. Samaan asiaan on puuttunut tänään keskiviikkona Ilta-Sanomat. Terrorismitutkijoiden mukaan Isis kerää toimintaansa rahoituksen muun muassa sosiaalituista kertyvällä mikrorahoituksella ympäri maailmaa.

Suomessakaan sosiaalitukien maksamista ulkomaille ei kontrolloida siten, että voitaisiin estää näiden rahojen valuminen terrorismin tukemiseen. Tämä johtuu nykyisestä lainsäädännöstä, kertoo Ykkösaamussa keskiviikkoaamuna vieraillut Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen.

– Kelan puolelta tukia maksetaan lain mukaisilla kriteereillä. Ei Kelassa tiedetä kuka lähtee mihinkin elämään sen alle vuoden ajan mitä tukia hänelle menee. Ei ole meidän tehtävä olla poliisi siinä mielessä, toteaa Aaltonen.

"Onhan tämä eettisesti väärin"

Kelan pääjohtajan mukaan tällaisten henkilöiden tarkkailu on turvallisuusviranomaistehtävä. Toiseksi päättäjien tulisi muuttaa lainsäädäntöä viranomaisyhteistyönä. Lakiin tulisi saada sellainen kriteeri, jonka nojalla tuki vierastaistelijalle voidaan evätä.

– Tähän pitäisi puuttua. Emme ole tarkoittaneet sosiaaliturvaa taistelualueelle. Jos henkilö taistelee väkivaltaisessa järjestössä, niin onhan tämä eettisesti väärin, painottaa Aaltonen.

Nykyisen lain mukaan Kelan sosiaaliturva säilyy osittain, jos on palaamassa takaisin Suomeen vuoden sisällä EU:n ulkopuolelle matkustamisesta. Esimerkiksi Suomessa työttömänä työnhakijana oleva henkilö voi tilapäisesti oleskella tällaisessa maassa tietyin edellytyksin yhden vuoden ajan. Myös työharjoittelijaksi alle vuoden mittaiselle jaksolle lähtevällä on nykyisin oikeus sosiaaliturvaetuuksiin.

Suosittelemme