Hyppää sisältöön

Älkää unohtako pikkuveikkaa! Alex Murphy kovassa vireessä NCAA:ssa

Murphyn koripalloveljesten keskimmäinen Alex Murphy on vihdoin päässyt pelaamaan NCAA:ssa – ja äitynyt jopa "markkasmaiseen" vireeseen Northeastern yliopistossa.

Otto Rönkä

Kotimainen kiinnostus rapakontakaiseen koripalloon on tällä kaudella kulminoitunut lähinnä tunnetusta urheiluperheestä ponnistavan superlupauksen Lauri Markkasen huippuotteisiin. Mutta palloilee Yhdysvaltain NCAA-yliopistosarjan korkeimmassa divisioonassa vielä toisenkin atleettisuvun jäsen: Alex "Erikin pikkuveli" Murphy.

Vuoden jatkoluvan edustusoikeuteensa saanut Alex on puhjennut Northeasternin yliopistossa uudelleen kukkaan. Viisi vuotta sitten ikäluokkansa lupaavimpien joukkoon laskettu laituri pelaa 15,1 pisteen ja 5,5 levypallon ottelukeskiarvolla. Heittokäsi on ollut tarkka, sillä kahden pisteen heitot ovat uponneet kauden aikana 53 prosentin ja kolmosetkin 39,2 prosentin tarkkuudella: hyviä lukemia!

Hurjia minuuttimääriä pelaava Murphy on auttanut Northeasternin loistovireeseen, ja paraikaa joukkue posottaa viiden ottelun voittoputkessa. Maanantaina Northeastern löi konferenssijumbo Drexelin 75-70 ja Murphy upotti peräti 20 pistettä ja repi yhdeksän levypalloa. Vain Huskies-takamies T.J. Williams on tehnyt tällä kaudella enemmän pisteitä.

Murphy ensi kaudellakin Northeasternissa

Hyviin peliesityksiin oman mausteensa antaa varmasti myös viime vuosien turhautuneisuus. Murphy aloitti NCAA-uransa **jo **kaudella 2011 maineikkaassa Dukessa, mutta loukkaantumiset tylsyttivät suuret odotukset. High school -pelien perusteella ikäluokkansa 50 lupaavimman pelaajan joukkoon luettu Alex siirtyi Floridaan, jossa parhaimmillaan NBA:han edennyt isoveli Erik pelasi kausina 2009-2013.

Suomen maajoukkueissa osoitetut väläytykset osoittivat Alexin olevan pelimies, mutta loukkaantumis- ja odottelukierre Amerikassa näytti jättävän Suomen ja USA:n kaksoiskansalaisen menetettyjen lupausten unhoitettuun joukkoon.

Vuosi 2016 ja anottu lisäaika yliopistosarjan edustusoikeuteen käänsi kuitenkin 206-senttisen laitahyökkääjän kelkan. NBA:n varaustilaisuuteen "yli-ikäinen" 23-vuotias tuskin lähtee, mutta NCAA:n I-divisioonan tehoilla on mahdollisuus luoda mahtava ura Euroopassa, maajoukkuekuvioista puhumattakaan.

Ja pelaa Northeasternissa ensi kaudellakin Murphy, se on varmaa. Veljeskatraan nuorimmainen Tomas aloittaa nimittäin NCAA-uransa Huskies-paidassa syksyllä 2017.

Suosittelemme sinulle