SDP:n puheenjohtajakisassa on mukana kolme hyvin erilaista demaria. Antti Rinne on tyypillinen ammattiyhdistysdemari, Timo Harakka edustaa punavihreää populismia ja Tytti Tuppurainen on lähellä markkinademareita.
Kolmikko kohtaa ennen helmikuun alun Lahden puoluekokousta yli kymmenessä tilaisuudessa eri puolilla Suomea, joten ehdokkailla on hyvät mahdollisuudet haastaa toisiaan ja kertoa omista ajatuksistaan.
Laaja kiertue suosii haastajia ja pakottaa puheenjohtaja Rinteen täysillä mukaan taisteluun.
Valinnan tekijät, 500 puoluekokousedustajaa, katsovat ehdokkaiden pääministerikykyjä. Tulevan puoluejohtajan on oltava uskottava pääministeriehdokas ja hänen on pärjättävä kilpailussa keskustan Juha Sipilän ja kokoomuksen Petteri Orpon rinnalla.
Puheenjohtajaehdokkaista Rinteellä on vuoden kokemus valtiovarainministerinä. Harakka ja Tuppurainen eivät ole vielä saaneet ministerikyytiä.
Rinne voitti linjavaalissa Urpilaisen
Keväällä 2014 Antti Rinne haastoi Jutta Urpilaisen linjavaaliin SDP:n suunnasta. Rinteen ammattiyhdistyshenkiset taustajoukot vierastivat Urpilaisen yrityksiä avata SDP:n ovia politiikan keskikentälle.
Rinteen tukijoiden mielestä Urpilainen teki valtiovarainministerinä virheen kesällä 2013, kun hän otti todesta Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön varoitukset velankasvusta ja tiukensi talouslinjaa.
Valtiovarainministerinä Rinne korjasi kurssia vasemmalle ja suututti hallituskumppani kokoomuksen. Oppositiojohtajana Rinne on puhunut elvytyksen puolesta. Hallituksen linjasta poiketen SDP on halunnut tasapainottaa taloutta myös veronkorotuksilla.
Ryhmän riidat pudottivat Lindtmanin
Rinteen ja Urpilaisen kaksintaistelun arvet vaivasivat vielä kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Antti Rinne ei hyväksynyt Jutta Urpilaista SDP:n eduskuntaryhmän johtoon.
Viime syksyn aikana rintamalinjat eduskuntaryhmässä menivät sekaisin, kun Rinteen ja Urpilaisen tukijat löysivät Eero Heinäluomasta yhteisen vastustajan. Ryhmäjohtaja Antti Lindtman sai näpeilleen, kun häntä moitittiin liian tiivistä yhteyksistä Heinäluomaan.
Rinteen ykköshaastajana pidetty Lindtman päätti lopulta vetäytyä puoluejohtajakisasta ja keskittyä puolustamaan paikkaansa ryhmäjohtajana. SDP:n eduskuntaryhmä valitsee johtonsa 1. helmikuuta eli kaksi päivää ennen Lahden puoluekokousta.
Tuppuraisen takana Urpilaisen tukijoita
Eduskunnan suuren valiokunnan varapuheenjohtajana toimiva Tytti Tuppurainen nosti kampanjansa kärkeen kansainvälisyyden ja avoimen talouden puolustamisen.
Tuppuraisen tukijoukoissa on mukana useita Jutta Urpilaisen taustalta tuttuja henkilöitä.
Oppositiossa SDP:n on ollut helpompi koota rivinsä yhteisen talouspolitiikan taakse kuin monipuoluehallituksessa, jossa päätökset perustuivat kompromisseihin. Oppositio kääntää perinteisesti SDP:n suuntaa vasemmalle.
Tuppuraisen haasteena on tasapainoilla tässä vasemmistopopulismiin taipuvassa ilmapiirissä.
Vihreä historia rasittaa Harakkaa
SDP:n kevään 2015 romahdusmaista eduskuntavaalitappiota on selitetty Antti Rinteen epäonnistumisella. Erityistä huomiota on kiinnitetty Rinteen kankeaan TV-esiintymiseen.
Teatterikorkeakoulun käynyt ja TV-toimittajana uraa tehnyt Timo Harakka on saanut heti näkyvää roolia SDP:n oppositiopolitiikan esittelijänä eduskunnassa. Harakalla on puhujan taidot hallussaan.
Harakan ja Rinteen poliittiset linjat ovat lähellä toisiaan. Haastajana Harakka on tullut esiin uudistajana. Puheenjohtajakiertueella ja puoluekokouksessa Harakka pystyy esiintymään vahvasti ja haastamaan Rinnettä.
Puoluekokousväelle entisen vihreän valitseminen SDP:n johtoon on kuitenkin korkean kynnyksen takana.