Hyppää sisältöön

Halvaantunut huippuvoimistelija kertoo kohtalokkaasta voltistaan: "Ymmärsin heti, mitä oli käynyt"

Suomen menestyneimpiin telinevoimistelijoihin kuuluvan Jari Mönkkösen elämä seisahtui viisi kuukautta sitten. Tapaturma voltin alastulossa johti korkeaan neliraajahalvaukseen. Mönkkönen kertoi Yle Urheilulle, mitä kohtalokkaana päivänä tapahtui.

Urheilujuttuja: Halvaantunut huippuvoimistelija kertoo kohtalokkaasta voltistaan
Urheilujuttuja: Halvaantunut huippuvoimistelija kertoo kohtalokkaasta voltistaan

Sen piti olla tavallinen kesäpäivä. Ohjelmassa olivat normaalit kesälomatreenit. Yksi epäonnistunut alastulo voltista muutti Jari Mönkkösen elämän lopullisesti.

Aktiiviuransa jo kauan sitten lopettanut Mönkkönen, 42, treenasi edelleen aktiivisesti. Myös oma vanha laji, telinevoimistelu, kuului valikoimaan. Heinäkuun lopulla Mönkkönen oli voimisteluharjoituksissa ystävänsä kanssa. Alkulämmittelyn jälkeen Mönkkönen teki kaksoisvolttia, kun jotain tapahtui.

- Voltin alastulo ei mennyt niin kuin olin suunnitellut. Se oli täysin tuttu liike. Mitään riskejä en ota enää tässä iässä harjoitellessa. Alastulo tuli ihan niskoilleen, ja niskasta kuului kova rusahdus. Saman tien huomasin, ettei alakroppa ole enää niin kuin ennen. Kädet ja jalat eivät toimineet, Mönkkönen kertoo.

- Huusin kaverille, että soita apua, nyt ei ole kaikki hyvin. Sen jälkeen Helsingin pelastuslaitos hoiti homman himaan. Ymmärsin heti, mitä oli tapahtunut. Tuli heti mieleen, että ei hitto tää mulle voi tapahtua.

"Normaaliin elämään ei tarvita käsiä eikä jalkoja"

Viisi kuukautta myöhemmin Mönkkönen istuu pyörätuolissa Validia-kuntoutuksessa, Helsingissä, Sanna-vaimo tukenaan. Tapaturman seurauksena Mönkkösellä on korkea neliraajahalvaus, eivätkä fyysistä elämää viettäneen miehen kädet ja jalat liiku. Entinen telinetaituri on väsynyt, mutta silmistä välittyy lämpö ja luottamus, puheista rohkeus. Naurukin on välillä läsnä.

- Teetkö tästä sitten sen loppukevennyksen? hörähtää Mönkkönen liikutusta pidättelevälle toimittajalle.

- Jos tässä alkaa nyt itkeä pillittämään, niin sitten ei ainakaan homma mene eteenpäin. Olen miettinyt tulevaisuutta jo pitkälle ja mulla on kovasti suunnitelmia ja hauskoja projekteja. Aion palata työskentelemään omassa firmassa, jos pystyisi vielä valmennusohjelmia tekemään. Jotain olen jo tehnytkin. Myös valmentaminen kiinnostaa edelleen. Kyllä se onnistuu sähköpyörätuolistakin, Mönkkönen miettii.

Tapaturman jälkeen Mönkkönen oli kolme kuukautta hoidossa Töölön sairaalan teho-osastolla. Nyt sujuu jo hengittäminen ja istuminen, seuraavaksi tavoitteena on kyetä liikkumaan itsenäisesti sähköpyörätuolilla.

- Täällä kuntoutetaan omatoimisuuteen ja siihen, että pärjää normaalissa elämässä. Siihen ei välttämättä tarvita käsiä ja jalkoja. Paljon on työvälineitä, jotka auttavat tämmöisessä tilanteessa olijoita, Mönkkönen vakuuttaa.

Luovuttaminen ei ole vaihtoehto

Mönkkönen on yksi Suomen kautta aikojen parhaista telinevoimistelijoista. Vuonna 1998 hän voitti EM-hopeaa rekillä. Viime vuodet Mönkkönen on työskennellyt omassa liikunta- ja mediapalveluyrityksessä sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella paloesimiehenä.

Liikuntakyvyn menettäminen ei ole saanut aktiivista miestä luovuttamaan. Mönkkösen tukena on ollut vaimon ja kolmen lapsen lisäksi suuri joukko ystäviä, työkavereita ja tuttuja voimistelun parista. Toinen entinen huippuvoimistelija Jani Tanskanen on ollut suuri tuki ja turva.

Jari Mönkkönen Kuva: AOP

- Kun makasin Töölössä teho-osastolla, mietin jo silloin, mitä voisin tehdä. Mulla on niin mielenkiintoisia projekteja, että ne vievät synkkien hetkien yli. Lapset ja vaimo ovat vahvassa roolissa siinä, että mieli pysyy korkealla. Ei voi muuta kuin kiittää kaikkia kannustuksesta ja tsempistä. Mä jaksan heidän takiaan eteenpäin, Mönkkönen kiittelee.

Kohti kotia ja uutta elämää

Mönkkösen viisihenkinen perhe asuu rintamamiestalossa. Kuntoutuslaitoksesta on käyty paikalla neuvomassa, millaisia muutoksia taloon pitää tehdä, jotta perheen isä voi tulla takaisin kotiin ja uusi elämä olisi mahdollisimman sujuvaa. Taloa laitetaan parhaillaan kuntoon ja kotiutuminen on toiveissa kevään aikana.

Kesällä, kun ruoho jälleen vihertää, Mönkkönen näkee itsensä kotona perheen parissa, omatoimisena, uusia ideoita pursuavana. Vaimo nyökyttelee rohkaisevasti.

Tuhansiin samanlaisiin harjoituksiin elämänsä aikana lähtenyt Mönkkönen toteaa rauhallisesti, että kohtalokas voltti pysyy mielessä.

- Oon miettinyt tätä asiaa sata päivää Töölössä, ja kyllä se edelleen kaduttaa. Ja harmittaa aivan älyttömästi.  Normaalissa elämässä ei voi kuvitella, että tämmöisiä tapaturmia tapahtuu, mutta kyllä niitä vaan tulee. Näin kävi ja synkistely ei auta, mennään tästä eteenpäin vaan.

Mönkkösen kohtalo koskettaa monia. Entisen huippu-urheilijan loukkaantuminen oli tapaturma, eikä siihen liittynyt tyhmää riskinottoa. Silti Mönkkönen toivoo onnettomuutensa toimivan varoittavana esimerkkinä, jotta mahdollisimman moni välttyisi samalta tuskalta.

- Olen erittäin huolestunut kotipihojen trampoliinihyppelyistä. Mä kannustaisin näitä taitelijoita, jotka hyppäävät trampoliinilla ja pompauttavat toisiaan ilmaan, hakeutumaan voimisteluseuraan tekemään hommia valvovan silmän alla. Ettei lähdettäisi yksin tekemään neloisvoltteja ja sattuisi enempää tällaisia vastaavia tapauksia, Mönkkönen toivoo.

Suosittelemme sinulle