Hyppää sisältöön

Tutkimus: Suomalaistytöt kadottavat kiinnostuksensa luonnontieteisiin 14-vuotiaina

Microsoftin teettämän tutkimuksen mukaan suomalaistytöt ovat muita vähemmän kiinnostuneita työskentelemään teknologia- ja tiedealoilla.

Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Marcus Ziemann

Suomen tytöt ovat mukana Microsoftin teettämässä STEM–tutkimuksessa (Science, technology, engineering and mathematics), joka julkaistaan helmikuussa. Tutkimukseen on osallistunut 9 500 tyttöä yhdeksästä Euroopan maasta. Suomesta mukana oli tuhat 11–18-vuotiasta tyttöä ja nuorta naista.

Suomalaistytöistä 62 prosenttia ilmoitti, että luonnontieteiden merkitys on heidän elämässään tärkeä, mutta vain 37 prosenttia ilmoitti voivansa kuvitella uraa sen parissa.

– Naisia on jo paljon teknisillä aloilla töissä, mutta jostakin syystä nuoret eivät koe näitä aloja omikseen. Ei tämä ole liian hankalaa, eikä liian teknistä. Nyt olisi tärkeää saada jo alalla olevat hienot ihmiset esiin, jotta he saisivat motivoitua nuoria tyttöjä, sanoo tutkimushankkeista vastaava Microsoftin yhteiskuntasuhdetyön avustaja Satu Huotari.

Luonnontieteiden pariin tyttöjä kannustava roolimalli löytyy kyselyn mukaan 41 prosentilla suomalaisvastaajista. Tärkeitä roolimalleja voisivat olla opettajat, sisarukset tai vaikka luokkakaverit.

Microsoftin Satu Huotarin mukaan juuri roolimallien puute Suomessa nousi esiin tutkimuksen isoimpana asiana.

– Vanhemmat ja sisarukset nähdään tärkeinä vaikuttajina. Mutta kuitenkaan ei haluta, että pakotetaan opiskelemaan näitä aloja. Se ilo pitää löytyä itse aiheesta. Sen pitää olla riittävän käytännönläheistä eli pitää päästä tekemään asioita omin käsin.

Kiinnostaa ja sitten ei kiinnostakaan

Tutkimuksen teettäneen Microsoftin mukaan naisten vähäisyys on luonnontiedeiden aloilla ongelma, sillä osaavasta työvoimasta on pulaa. Alan osaajat tulevat lisäksi liian samanlaisista taustoista. Se jarruttaa esimerkiksi teknologian kehittymistä.  

– Ennen kaikkea tarvitaan diversiteettiä eli ihmisiä erilaisista taustoista. Tarvitsemme myös heitä, joilla se kiinnostus herää vasta myöhemmässä iässä. Tyttöjen kiinnostus pitäisi saada pysymään yllä ennen kuin se lopahtaa, Huotari sanoo.

Ja Suomessa kiinnostus lopahtaa jo ennen kuin se ehtii edes kunnolla alkaa. Suomalaistytöt alkavat kiinnostua luonnontieteistä keskimäärin 11,2 vuoden iässä. Se on hiukan varhemmin kuin muissa maissa.

Mutta 14-vuotiaana suomalaistyttöjen kiinnostus on tutkimuksen mukaan jo lähes olematonta. Kiinnostus palautuu hetkeksi 15 –ikävuoden paikkeilla, mutta sitten alkaa pitkä lasku. 18-vuotiaana kiinnostus on vain vähäistä ja huomattavasti vähäisempää kuin nyt mukana olleissa Euroopan maissa keskimäärin.

Hiljaiset hissukat yhtä hyviä kuin pojat

Koko ikänsä tietotekniikan kanssa tekemisissä olleet suomalaistytöt pitivät itseään taitavina ja oivaltavina uuden teknologian käyttäjinä. Tytöt eivät myöskään usko, että pojat olisivat luonnontieteissä taidoiltaan heitä parempia.   

Koulussa luonnontieteistä kiinnostuneet tytöt ovat usein tietoisia taidoistaan, mutta eivät tee osaamisesta poikien tavoin numeroa.

Erityisesti suomalaistyttöjä kiinnostaisi vierailla eri työpaikoilla ja tutustua naispuolisten ammattilaisten ja tieteentekijöiden työskentelyyn.  

Ne, jotka eivät tutkimuksen mukaan olleet innostuneita luonnontieteistä, perustelevat sitä useimmiten sillä, että heillä on ollut aiemmin huonoja kokemuksia.

Microsoftin STEM-tutkimuksen materiaalin analysointi on vielä kesken ja yhdeksän maan osalta tutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan helmikuussa. Tämän vuoksi Suomen tuloksia ei  jutussa verrata muihin maihin.

_Juttua korjattu 5.1 klo 10.20. Jutussa puhuttiin aikaisemmin luonnontieteiden sijaan tieteestä ja teknologiasta. _

Suosittelemme sinulle