Päivitys 5.1.2017 klo 14:26. Jutusta on julkaistu oikaisu. Lue se täältä.
Sairaanhoitopiirien ja koulutuskuntayhtymien kaltaiset kuntayhtymät ovat myyneet tuottamiaan palveluita markkinoille vastoin kuntalaissa säädettyä yhtiöittämisvelvollisuutta, osoittaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston KKV:n ja aluehallintovirastojen tuore selvitys (siirryt toiseen palveluun).
Kunta tai kuntayhtymä ei saa vääristää vapailla markkinoilla tapahtuvaa kilpailua. Jos kuntayhtymä myy tuottamaansa palvelua vapaille markkinoille, liiketoiminta pitäisi yhtiöittää. Näin ei käytännössä aina toimita, sanoo viraston erikoistutkija Sari Valliluoto.
– (Rikkomusten) numeromäärää en voi sanoa suoraan. Ne ovat yksittäistapauksia, joissa puutteet ovat vakavammat tai lievemmät, Valliluoto sanoo.
Kuntayhtymä saattaa rikkoa lakia esimerkiksi niin, että se tuottaa palvelua markkinoille liikelaitos- tai virastomuodossa. Selvityksessä esimerkiksi kilpailluilla markkinoilla tarjotut yritysvalmennuspalvelut voitaneen katsoa sellaisiksi, jotka tulisi yhtiöittää. KKV:n selvitys havaitsi puutteita etenkin koulutuskuntayhtymien toiminnassa.
Puutteita havaittiin myös kuntayhtymien yhtiöittämissä toiminnoissa. Kuntayhtymien "yhtiöt" saattoivat olla vain kulissiyrityksiä, joilla ei ole omaa henkilökuntaa tai omia tiloja.
– Tässä kuntayhtymä ei halua luopua palvelun tuottamisesta, joten on perustettu sitä varten yhtiö, jonka toiminta nojautuu kuntayhtymän resursseihin. Tämä oli tosi yleinen ilmiö.
Kilpailu saattaa vääristyä (tällaisen) yhtiön toiminnan takia esimerkiksi siten, että kuntayhtymältä mahdollisesti alihintaan saatujen tuotannontekijöiden (tilojen, välineiden, henkilökunnan) vuoksi yhtiö alihinnoittelee palvelunsa ja saa näin etulyöntiaseman markkinoilla.
Valliluoto ei mainitse, mitä kuntayhtymiä puutteet koskevat, sillä selvitystyö on kesken. Seuraavaksi KKV neuvottelee kuntayhtymien kanssa ongelmakohdista.
KKV selvitti vuonna 2016 yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa yhtiöittämisvelvollisuuden noudattamista kaikissa kuntayhtymissä. Vastaukset kerättiin yhteensä 138 kuntayhtymältä, joilla on yhteensä 30 liikelaitosta.
Juttua korjattu 5.1. kello 00.11.
Jutun otsikko muutettu. Otsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että "Kuntayhtymät rikkovat kilpailulakia".
Ingressi muutettu. Ingressissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, "kuntayhtymät myyvät tuottamiaan palveluja yksityisille markkinoille vastoin lakia, osoittaa tuore viranomaisselvitys".
Korjattu jutun ensimmäinen virke. Ensimmäisessä virkkeessä kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että "Sairaanhoitopiirien ja koulutuskuntayhtymien kaltaiset kuntayhtymät ovat myyneet tuottamiaan palveluita markkinoille vastoin kilpailu- ja kuluttajalakia, osoittaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:n tuore selvitys". Kilpailu- ja kuluttajalakia ei ole olemassa.
Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että "Kuntayhtymä saattaa rikkoa lakia esimerkiksi niin, että se tuottaa palvelua, jota laki ei vaadi sitä tuottamaan, ja sitten myy palvelua markkinoille. Kuten esimerkiksi yritysvalmennusta". Kohta on korjattu muotoon "Kuntayhtymä saattaa rikkoa lakia esimerkiksi niin, että se tuottaa palvelua markkinoille liikelaitos- tai virastomuodossa. Selvityksessä esimerkiksi kilpailluilla markkinoilla tarjotut yritysvalmennuspalvelut voitaneen katsoa sellaisiksi, jotka tulisi yhtiöittää".
Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että "Tällainen kulissiyhtiö saattaa myös esimerkiksi vuokrata kuntayhtymän tiloja halpaan hintaan, alihinnoitella palvelunsa, ja näin saada etulyöntiaseman markkinoilla". Tämä on muutettu muotoon "Kilpailu saattaa vääristyä (tällaisen) yhtiön toiminnan takia esimerkiksi siten, että kuntayhtymältä mahdollisesti alihintaan saatujen tuotannontekijöiden (tilojen, välineiden, henkilökunnan) vuoksi yhtiö alihinnoittelee palvelunsa ja saa näin etulyöntiaseman markkinoilla".
Jutusta on poistettu virke "Jos puutteita ei korjata, harkitaan oikeustoimia".