Hyppää sisältöön

Turkki epäilee ulkomaisia tiedustelupalveluja Istanbulin hyökkäyksestä

Turkissa hallitusta tukevat lehdet väittävät, että EU, Yhdysvallat ja keskustiedustelupalvelu CIA käyvät sotaa Turkkia vastaan.

Valvontakameran kuvaa hyökkääjästä yökerhon edustalla.
Valvontakameran tallentama kuva hyökkääjästä yökerhon edustalla. Kuva: DHA / EPA
Tom Kankkonen

Turkissa apulaispääministeri Numan Kurtulmuş arvelee, että Turkkia kohdanneeseen terroriaaltoon on sotkeutunut ulkomaisia tiedustelpalveluita. Hurriyet Daily News -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Kurtulmuş sanoo, että Istanbulin yökerhoiskun tekijä ei ole voinut toimia ilman ulkopuolista apua. Apulaispääministeri Kurtulmuşin mielestä isku näyttää tiedustelupalvelun työltä.

Kurtulmuş arvioi, että Turkkia vastaan hyökkäävät terroristit voivat tehdä iskuja, joihin Turkin omat turvallisuusviranomaiset eivät pysty varautumaan. Apulaispääministerin mielestä tämä johtuu siitä, että hyökkääjillä on jonkun tiedustelujärjestön tuki takanaan.

Lehdistössä kovia väitteitä

Apulaispääministeri ei mainitse haastattelussa mitään maita. Turkin islamistitaustaista hallitusta tukevat lehdet (siirryt toiseen palveluun)ovat kuitenkin viime aikoina syyttäneet Yhdysvaltoja, Euroopan unionia ja CIA:ta terrorin keinoin käytävästä Turkin vastaisesta sodasta. Myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on syyttänyt (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltoja terroristien tukemisesta.

Turkkia on ärsyttänyt erityisesti Yhdysvaltain tuki Syyrian YPG-sisseille, jotka taistelevat muun muassa ääriliike Isisiä vastaan. YPG:llä on läheiset suhteet Kurdistanin työväenpuolueesen PKK:hon. Turkin mukaan kyse on yhdestä ja samasta järjestöstä. PKK käy Turkissa aseellista taistelua kurdien itsemäärämisoikeuden puolesta. Kurdisissejä epäillään useista Länsi-Turkissa tehdyistä pommi-iskuista.

Suosittelemme sinulle