Hyppää sisältöön

Tutkijoita lähtee nyt kaikilta aloilta – kokonaisia tutkimusryhmiä ulkomaille

Lähtijöissä on paljon biotieteilijöitä, psykologeja ja tilastotieteilijöitä. Erityisesti biotieteen tutkimusryhmiä on lähtenyt ulkomaille saadakseen rahoitusta.

Tutkijoille olisi saatava työtä ja jonkinlaisia uranäkymiä, jotta aivovuoto ulkomaille vähenisi, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen. Kuva: Uula Kuvaja / Yle
Johanna Östman

Yliopistojen ja valtion tutkimuslaitosten tekemät leikkaukset ovat johtaneet korkeasti koulutettujen työttömyyden lisääntymiseen ja kasvavaan aivovuotoon, sanoo Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden maastamuutto on muutamassa vuodessa lisääntynyt kolmanneksella. Tutkijoiden maastamuutto on lisääntynyt lähes yhtä paljon. Tilastokeskuksen mukaan Suomesta muutti ulkomaille toissa vuonna 2 223 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta.

Maastamuutto on kasvanut huolestuttavasti vuodesta 2011 lähtien, arvioi Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

– Ongelmana ei ole se että Suomesta lähdetään ulkomaille, vaan se että lähtijät eivät palaa, emmekä saa houkuteltua korkeakoulutettuja ulkomaisia osaajia Suomeen.

– Enää ei kannata miettiä aiheuttaako (yliopisto)resurssien vähentäminen älyllisen pääoman virtaamista suuntaan tai toiseen, kyllä tässä vaiheessa kannattaa tunnustaa tosiasiat.

Pitkälle erikoistuneet tutkimusryhmät hakeutuvat ulkomaille

Erityisesti säästöt ja leikkaukset kurittavat luonnontieteilijöitä, biotieteilijöitä ja humanistisia aloja. Aivovuotoa ulkomaille tapahtuu kuitenkin kaikilla akateemisilla aloilla, sanoo Koikkalainen.

– Lähtijöissä on ollut paljon juuri biotieteilijöitä ja ihmistieteilijöitä, psykologeja ja tilastotieteilijöitä, mutta kyllä se koskee kaikkia aloja. Ei tämä ole yhden alan ongelma. 

Kun tekniikan ja kaupan alan tutkija saattaa vielä pystyä hakeutumaan uusiin tehtäviin kotimaassa, niin pitkälle erikoistunut biotieteen tai lääketieteen tutkimusryhmä harvoin löytää työtä tai jatkorahoitusta Suomesta. Kokonaisia tutkimusryhmiä onkin lähtenyt ulkomaille paremman tutkimusrahoituksen perässä, sanoo Koikkalainen.

Tutkijoita vetää erityisesti Ruotsi ja Norja, joissa on viime vuosina panostettu yliopistoihin ja tutkimusrahoitukseen. Osa tutkimusryhmistä kuitenkin hajoaa lopullisesti. Niiden mukana häviää myös osaamista, sanoo Koikkalainen.

– Katse kääntyy hallituksen suuntaan. Leikkausten jälkeen pitäisi nyt saada lisää rahaa yliopistojen perustoimintaan.

– Ihmisille pitäisi saada töitä ja edes jonkinlaisia näkymiä, ettei oltaisi jatkuvasti jonkinlaisessa hankepyörityksessä, vaatii Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen.

Suosittelemme sinulle