Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Pelastuslaitoksella harvinainen hälytys Haminassa – alue jouduttiin eristämään roihuavan tuulivoimalan vuoksi

Pelastuslaitos hälytettiin sammuttamaan palavaa tuulivoimalaa, mutta tulipalolle ei voitu tehdä mitään.

Tuulivoimala palaa.
Tuulivoimala roihusi Haminassa. Päällikköpäivystäjä kertoo, ettei ole koskaan aikaisemmin törmännyt vastaavaan hälytystehtävään. Kuva: Mikko-Pekka Purho
Emmakaisa Jokiniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kymenlaakson päällikköpäivystäjä Jukka Ruuskanen törmäsi perjantain vastaisena yönä erikoiseen hälytystehtävään. Haminan Paksuniemessä paloi sata metriä korkea tuulivoimala.

– Sille ei voitu tehdä mitään muuta kuin antaa palaa sen mitä on palaakseen, koska kohde oli niin korkealla.

Hälytys palosta tuli kello 1.35. Ruuskanen kertoo, että vielä puoli seitsemän aikaan aamulla palo oli hiipumassa. Pelastuslaitos joutui eristämään tuulivoimalaa ympäröivän alueen, koska palon vuoksi tuulimyllystä tippui osia maahan.

Ruuskanen ei muista, että vastaavaa hälytystä olisi koskaan ollut aikaisemmin.

– Sattumalta palaverissa oli eilen puhetta siitä, että mitä jos tällainen palaa, mutta nyt se sitten syttyi oikeasti palamaan, naurahtaa Ruuskanen.

Vahinkojen kartoitus aloitetaan jo tänään

Palon runtelema tuulivoima kuuluu Haminan Energialle. Käyttöpäällikkö Heikki Lappalainen sanoo kymmenen aikaan perjantaiaamuna, että alue tuulivoimalan ympärillä on edelleen eristettynä.

– Haminan Energialla on siellä palovahdit paikalla ja aluettaa vartioidaan pelastuslaitoksen ohjeiden mukaan.

Lappalainen sanoo, että vielä ei olla saatu selville, millaiset tuhot palo ehti tuulivoimalaan tehdä. Palovahinkojen kartoitus aloitetaan vielä tänään.

– Korjaustöiden laajuus riippuu siitä, miten pahasti se on vaurioitunut.

Palosta kärsinyt tuulivoimala on yksi kuudesta Haminan energian tuulivoimalasta. Lappalaisen mukaan tulipalo ei vaikuta sähkön saantiin.

Suomessa on sattunut ainakin yksi tuulivoimalan tulipalo aiemmin. Vuonna 2004 tulipalo tuhosi Uudenkaupungin edustalla olevan tuulivoimalan käyttökelvottomaksi.

Juttua muokattu kello 10.32: Juttuun lisätty Heikki Lappalaisen kommentit ja lisätty tieto aikaisemmasta tuulivoimalan tulipalosta.

Suosittelemme