Hyppää sisältöön

Perustulokokeiluun valittu: "Vapaudun orjamarkkinoilta ja saan kansalaisuuden takaisin"

Kurikkalainen Juha Järvinen on yksi 2 000 perustulokokeiluun valitusta työttömästä työnhakijasta. Hän uskoo voivansa perustaa yrityksen perustulon turvin.

Juha Järvinen uskoo, että koko 6-lapsinen perhe kohtaa perustulokokeilun aikana vähemmän byrokratian koukeroita kuin silloin, kun hän sai toimeentulotukea. Kuva: Ville Hakonen / Yle

Vuoden 2016 lopussa kurikkalainen Juha Järvinen tunsi onnen potkaisseen. Hän sai Kelalta kirjeen, jossa kerrottiin, että hänet on valittu mukaan perustulokokeiluun.

– Kun minä näin postilaatikossa Kelan kirjeen, kyllä se oli heti, että jes, kertoo Järvinen.

Kelan perustulokokeiluun arvottiin 2 000 työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa saavaa työtöntä työnhakijaa. He saavat 560 euroa verottomana tilille joka kuukausi seuraavan kahden vuoden ajan.

Kokeilun tarkoitus on selvittää esimerkiksi se, miten vastikkeettoman tuen saaminen vaikuttaa työllistymiseen.

Järvinen ainakin uskoo perustulon parantavan hänen mahdollisuuksiaan työllistyä.

– Nyt tämän perustulokokeilun myötä pystyn taas hyppäämään normaalielämään. Selustani on turvattu ja minä voin vapaasti yrittää.

Olen kokenut, että en saa tehdä töitä, koska heti, jos teen, kärsin siitä.

Juha Järvinen

Järviselle maksetaan ensimmäinen perustulo tilille 9. tammikuuta. Tilille maksettava 560 euroa on 90 euroa vähemmän kuin se summa, jonka Järvinen sai ennen perustulokokeilua. Siitä huolimatta Järvinen on tyytyväinen, koska perustulo antaa hänen mukaansa enemmän vapautta ja vaihtoehtoja.

– Jos saan keikkatöitä, niin voin ottaa vastaan työtä. Aikasemmin on pitänyt sanoa, että sori ei pysty. Haluan ja pystyn työllistämään itseni. Olen kokenut, että en saa tehdä töitä, koska heti, jos teen, kärsin siitä.

Vastustajien mukaan perustulo on kallis, ei kannusta työntekoon ja antaa mahdollisuuden elää toisten kustannuksella. Osan mielestä perustulo saattaa myös vakiinnuttaa pätkätyöt ja edistää työehtosopimusten heikennyksiä sekä heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla ja pahentaa syrjäytymistä.

Tähtäin kohti omaa yritystä

Juha Järvinen on ollut työttömänä viisi vuotta. Ennen työttömyyttä hän toimi yrittäjänä seitsemän vuotta. Yritys valmisti koristeellisia ikkunanpieliä, joilla oli kysyntää myös kansainvälisillä markkinoilla.

Järvinen pyöritti yritystä yksin omien sanojensa mukaan välillä jopa kuukausia käytännössä palkatta. Lopulta mies paloi loppuun. Yritys ajautui konkurssiin.

– Olen menettänyt luottotiedot ja olen ulosotossa.

Kurikkalainen Juha Järvinen uskoo, että perustulon avulla hän voi alkaa jälleen yrittäjäksi. Kuva: Ville Hakonen / Yle

Järvinen uskoo saavansa perustulon avulla uuden mahdollisuuden.  Hän uskoo, että jo tammi-helmikuun vaihteessa jonkinlaista yritystoimintaa on jo pystyssä.

– Perustulo tarkoittaa osaltani sitä, että mä vapaudun orjamarkkinoilta ja saan kansalaisuuden takaisin.

Byrokratian koukerot hellittävät

Järvisen mukaan perustulon saaminen takaa myös sen, että hän voi olla enemmän läsnä lastensa arjessa. Järvinen on kuuden lapsen isä. Vanhin on 15-vuotias ja nuorin täyttää toukokuussa 5 vuotta. Vaimo työskentelee lähihoitajana.

Järvinen uskoo, että koko perhe kohtaa perustulokokeilun aikana vähemmän byrokratian koukeroita kuin silloin, kun isä sai toimeentulotukea.

Järvinen muistaa ikävän kokemuksen byrokratian kanssa, kun talo piti saada lämpimäksi, mutta rahaa polttopuihin ei ollut.

– Ei ollut mahdollista saada sosiaalitoimistosta polttopuihin rahaa, vaan piti lämmittää sähköllä.

Hänelle oltaisiin myönnetty 50 euroa polttopuiden ostamiseen, mikäli heillä olisi ollut puusauna. Sitä heillä ei ollut, joten rahaa polttopuihin ei herunut, ja talon lämmittäminen sähköllä tuli paljon kalliimmaksi.

Lue myös: Perustulokokeilu ihastuttaa ja ihmetyttää maailmalla – "Suomesta saa ilmaista rahaa"

Suosittelemme sinulle