Hyppää sisältöön

Mielenterveysongelmista kärsinyt ampuja toi aseen Fort Lauderdalen lentokentälle matkatavaroissaan

Kansalliskaartissa palvellut Esteban Santiago uskoi, että USA:n hallitus kontrolloi hänen mieltään ja pakottaa katsomaan Isisin videoita.

Satoja matkustajia evakuoitiin Fort Lauderdalen lentokentältä ammuskelun vuoksi. Kuva: Giorgio Viera / EPA

Floridan Fort Lauderdalen lentokentällä ammuskellut mies oli Irakissa palvellut 26-vuotias, mielenterveysongelmista kärsinyt Esteban Santiago.

Myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa Fort Lauderdalen lentokentällä tulen avannut Santiago toi aseen kentälle matkatavaroissaan ja aloitti ammuskelun matkatavarahallissa.

Silminnäkijöiden mukaan Santiago ampui pelastautumaan pyrkiviä ihmisiä sattumanvaraisesti.

– Se oli hyvin epätodellista. Ampuminen jatkui ja jatkui. Makasin lattialla ja kun viimein katsoin ylös, vieressäni seisoi poliisi, Fox Newsin haastattelema John Schilcher kertoi.

Viranomaisten mukaan vaikuttaa siltä, että Santiago toimi yksin. Mahdollisesta motiivista ei toistaiseksi ole tietoa, mutta viranomaisten mukaan terrorismia ei ole suljettu pois motiivien listalta.

Hoidossa mielenterveysongelmien vuoksi

Alaskan Anchoragesta kotoisin oleva Irakissa maataan palvellut veteraani Esteban Santiago uskoi, että Yhdysvaltain hallitus  ja CIA kontrolloivat hänen mieltään.

Santiagon veljen mukaan tämä oli myös ollut hoidossa mielenterveysongelmiensa vuoksi. Veljensä mielenterveysongelmista Bryan Santiago oli kuullut tämän tyttöystävältä muutama kuukausi sitten. Perhe ei kuitenkaan tiennyt tarkemmin, millaisista mielenterveysongelmista Esteban kärsi, sillä asiasta ei veljen mukaan keskusteltu.

Kansalliskaartiin kuulunut Santiago alennettiin ja vapautettiin palveluksesta viime vuonna. Santiago palveli Irakissa keväästä 2010 helmikuuhun 2011.

Heikon suoriutumisensa vuoksi palveluksesta vapautettu Santiago marssi uutistoimisto AP:n tietojen mukaan marraskuussa FBI:n pakeille kotikaupungissaan Anchoragessa kertoakseen, että hänen mieltään kontrolloiva hallitus pakottaa häntä katselemaan terroristijärjestö Isisin videoita.

FBI:n kuulustelun jälkeen paikallinen poliisi otti Santiagon huostaan ja vei miehen mielenterveysarviointiin.

Miamiassa toimiva FBI:n agentti George Piro vahvisti tiedon siitä, että Santiago oli käynyt Anchoragessa FBI:n toimistossa, mutta Piron mukaan Santiago ei tuolloin suunnitellut vahingoittavansa ketään.

Piron mukaan Santiago saapuu oikeuden eteen jo maanantaina.

Aseen kanssa voi matkustaa

Vaikka asetta ei voi ottaa mukaansa lentokoneen käsimatkatavaroihin, on aseiden ja ammusten kanssa matkustaminen Yhdysvalloissa laillista.

Ampuma-aseet tulee vain laittaa erikseen tarkistettavaan laukkuun ja niiden ammukset tulee poistaa aseista. Aseesta pitää ilmoittaa, kun kirjautuu lennolle. Esteban Santiago kirjasi Anchoragesta lähtiessään mukaansa lennolle vain yhden laukun: sen jossa hänen aseensa oli.

Etelä-Floridan toiseksi suurimmalla lentokentällä, Fort Lauderdalessa Santiago ilmeisesti otti laukkunsa, meni wc-tiloihin lataamaan aseensa ja aloitti ammuskelun.

Poliisi sai Santiagon kiinni ilman ampumista.            

Suosittelemme sinulle