Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Saksa: Kehitysapu loppuu, jos maa ei ota vastaan kotiin lähetettyjä turvapaikanhakijoita

Joulukuinen isku Berliinin torille on pakottanut miettimään vaihtoehtoja turvapaikanhakijoiden lähettämiseksi kotimaihinsa.

Maassa kukkia ja kynttilöitä. Taustalla ihmisiä pysähtyneinä.
Ihmiset jättivät kukkia ja kynttilöitä Berliinin iskun uhreille joulukuussa. Kuva: Paul Zinken / EPA
Salla Vuolteenaho
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksa uhkaa lopettaa kehitysavun maihin, jotka kieltäytyvät ottamasta takaisin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Varakansleri Sigmar Gabriel kertoi Der Spiegelin pian julkaistavassa haastattelussa, että ”ne, jotka eivät tee riittävästi yhteistyötä, eivät voi toivoa hyötyvänsä kehitysavusta”. Saksan sisäministeri Thomas de Maiziére kertoi sunnuntaina SRD-television haastattelussa, että hän ”tukee täysin tätä ajatusta”.

Joulukuussa Berliinin joulutorille iskun tehnyt mies oli yritetty karkottaa maasta, mutta Tunisia ei ollut ottanut miestä vastaan.

Varoitus suunnattiin erityisesti Tunisialle, josta Berliinin joulukuun iskun tekijä on kotoisin. Anis Amri ajoi kuorma-auton joulumarkkinatorille ja tappoi 12 ihmistä. Varoituksen on tulkittu koskevan pohjoisen Afrikan valtioita yleensä.

Saksa hylkäsi Amrin turvapaikkahakemuksen kesäkuussa 2016, mutta Tunisia kielsi alkuun Amrin olevan tunisialainen ja esti Amrin lähettämisen kotiin.

Useilla tuhansilla pohjoisen Afrikan kansalaisilla ei ole mitään mahdollisuutta saada Saksasta turvapaikkaa. Myös heiltä puuttuu tarvittavat paperit kotiin palauttamiseksi.

Berliinin isku on pakottanut liittokansleri Angela Merkelin hallituksen miettimään mitä tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle