Hyppää sisältöön

Valtioneuvoston viestintäjohtaja: Tiedossa ei ole, että Venäjä olisi pyrkinyt vaikuttamaan Suomen vaaleihin

Valtioneuvoston viestintäpäällikkö Markku Mantila vieraili maanantaina A-studiossa. Mantilan mukaan on fakta, että Suomen suhteen tapahtuu informaatiovaikuttamista Venäjän suunnalta.

A-studio: Miten Suomi voi suojautua informaatiovaikuttamiselta?
A-studio: Miten Suomi voi suojautua informaatiovaikuttamiselta?

Viikonloppuna Ruotsin pääministeri Stefan Löfven sanoi, että Venäjä varmasti pyrkii vaikuttamaan Ruotsin vaaleihin.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantilan mukaan hänen tiedossaan ei ole, että Venäjä olisi toistaiseksi pyrkinyt vaikuttamaan Suomessa vaalituloksiin. Mantilan mukaan on spekulaatiota, pyrkisikö Venäjä vaikuttamaan Suomessa kevään kuntavaaleihin tai vuoden 2018 presidentin vaaleihin.

Mantilan mukaan on kuitenkin fakta, että Suomen suhteen tapahtuu informaatiovaikuttamista Venäjän suunnalta. Mantila sanoi, että esimerkkejä löytyy niin Suomesta kuin maailmaltakin.

– Koitetaan luoda epäluottamusta, eripuraa. Hämärtää totuuden ja valheen rajaa ja luoda eripuraa päättäjien ja kansan välille, sanoo Mantila.

Viestintäjohtajan mukaan on kuitenkin myös rajatapauksia, jolloin on vaikea sanoa onko kyse informaatiovaikuttamisesta vai ei. Mantilan mukaan informaatiovaikuttamisessa pahinta on, jos syntyy epäluottamusta kansallisia instituutioita kohtaan.

–Jos oikeuslaitos, eduskunta, armeija ja poliisi menettää luottamuksensa kansan silmissä tyystin, silloin vaikutus on mennyt perille.

Mantilan mukaan epäluottamusta aiheutetaan muun muassa vääriä uutisia levittämällä, valetilien avulla ja esimerkiksi painostamalla.

– Keinoja on hirveän paljon. Some on ase taitavan käsissä. Jo pieni porukka pystyy saamaan aikaan mylläkän somen maailmassa. Oikeastaan vaan taivas on kattona kaikille kepulikonsteille mitä voi tehdä, Mantila sanoo.

Mantilan mukaan infomaatiovaikuttamista vastaan voidaan taistella koulutuksen avulla, jotta pystytään suhtautumaan asioihin informaatiokriittisesti.

Suosittelemme sinulle