Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kiinalaiset maksutavat yleistyvät vauhdilla Lapissa ja Helsingissä – turistien toivotaan kuluttavan yhä avokätisemmin

Kiinalaisten Suomi-into kasvaa ja matkailualalla käännetään ruokalistoja kiireellä kiinaksi. Kiinalaisten suosimissa kaupoissa ja hotelleissa on myös otettu käyttöön kaksi kiinalaisten suosimaa maksujärjestelmää, joista uudempi on mobiilimaksu Alipay.

Sun Muzi poseeraa lumiukon vieressä Napapiirillä.
Kiinalainen Sun Muzi poseeraa kuvaa ottavalle poikaystävälleen lumiukon vieressä Napapiirillä. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailmalla matkaileva yli satamiljoonainen kiinalaisten joukko käyttää jo nyt rahaa poikkeuksellisen avokätisesti. Turistien perässä uusia maita Euroopassa valtaa maailman suosituin mobiilimaksusovellus, kiinalainen Alipay. Erityisen nopeasti se leviää Suomessa.

– Kun olimme Kemissä, huomasin että hotelli hyväksyi Alipay-maksun. Se on Kiinassa varsin suosittu, mutta minulla ei ollut aavistustakaan, että se hyväksytään myös Suomessa. Itse asiassa tuntui vähän oudolta nähdä Alipay-kyltti täällä, hämmästelee Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä vieraileva pekingiläinen Jing Yang.

kiinalainen turisti Jing Yang napapiiri Pajakylä Rovaniemi
Markkinointipäällikkö Ying Yang kertoo nähneensä Alipay-kylttejä Singaporessa ja Seychelleillä, mutta ei Saksassa tai Britanniassa. Kiinalaisen mobiilisovelluksen kyltit Kemissä ja Rovaniemellä yllättivätkin pekingiläisen. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kiinalainen mobiilimaksu hyväksyttiin ensimmäisissä liikkeissä marraskuussa. Parissa kuukaudessa se on otettu käyttöön noin sadassa liikkeessä Helsingin keskustassa, Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä Rovaniemellä. Alipay-maksutapaa Suomessa tarjoavasta ePassi Payments Oy:stä kerrotaan, että yksin Rovaniemellä kiinallaissovelluksen hyväksyy tätä nykyä viitisentoista liikettä, hotellia ja ravintolaa, mutta helmikuun aikana luku nousee sataan.

Lukukausimaksutkin hoidetaan kännykällä

Ikäihmisiä lukuunottamatta kiinalaiset ovat tottuneet hoitamaan asiansa puhelimella.

– Kiinassa mobiilimaksua käytetään muuallakin kuin kaupoissa. Sillä maksetaan vesilaskut ja sähkölaskut, lukukausimaksut ja jopa avioerojärjestelyistä koituvat laskut, selvittää ePassi Payments Oy:n emoyhtiön TCG:n talousjohtaja, itsekin kiinalainen Alexander Yin.

– Kun kiinalaiset näkevät, että heille tuttu maksutapa hyväksytään täällä, he kokevat sen arvostuksen osoituksena, Yin sanoo.

Alipay, Alibaban rahoituspalvelu, Rovaniemi
Kiinalaisturistien määrän nopea kasvu näkyy myös siinä, että kiinalainen mobiilimaksusovellus Alipay hyväksytään yhä useammassa liikkeessä Rovaniemellä. Kuva: Tapio Räihä / Yle

Hän kertoo, että parhaillaan neuvotellaan muiden muassa Keskon kanssa. Myös Marimekko harkitsee kiinalaissovelluksen hyväksymistä.

Alipay kuuluu samaan konserniin kiinalaisen verkkokauppajätti Alibaban kanssa. Alibaban tytäryhtiö Alitrip on puhunut 50 000 kiinalaisturistin tuomisesta Rovaniemelle tänä vuonna. Alitrip-matkatoimisto lennätti ensimmäiset ryhmät Lapin pääkaupunkiin viime vuoden lokakuussa.

Puukkokaupan asiakkaista kolmasosa kiinalaisia

Napapiirin Pajakylässä kiinalaismatkatoimiston puheet on otettu vakavasti ja valmiutta nostettu. Rovaniemeläisen puukkotehdas Marttiinin liikkeessä kiinalaiset maksavat poronluupuukkojaan kännykällä jo täyttä päätä.

– Kyllä he vaihtavat kännykkämaksuun heti kun huomaavat Alipay-kyltin. Osa asiakkaista sanoo, että pieni hetki, haen vielä vähän lisää tavaraa. Kyllä se lisää heidän ostoksiaan myöskin, kertoo myymälänhoitaja Marja-Terttu Parviainen. Asiakas skannaa kaupan QR-koodin puhelimeensa, Parviainen kertoo ostosten loppusumman ja näkee päätteeltään saman tien kun maksu on suoritettu.

Iloisesti tervehtivä japanilaisryhmä Rovaniemen kauppakeskuksessa.
Aasialaisten määrä Rovaniemellä on lisääntynyt merkittävästi. Kiinalaisten määrä on kolminkertaistunut, mutta myös japanilaisia näkyy kauppakeskuksen käytävillä aiempaa useammin. Kuva: Jarmo Honkanen / Yle

Keskustahotelli Santa Claus on sekin siirtynyt kiinalaiseen mobiiliaikaan ja laskeskelee hyötyjä jo euroissa.

– Kiinalaisten rahankäyttö hotellissa kasvoi viime vuonna keskimäärin kolmanneksella aiempaan verrattuna, sanoo hotellin myyntijohtaja Jussi Perkkiö. Kuinka suuri osuus on uusien maksujärjestelmien ansiota, sitä Perkkiö ei arvioi. Siitä hän on kuitenkin varma, että niillä on merkitystä.

Nuudelikeittoa iglussa

Alipayn käyttöönottoon kannustivat kiinalaiset matkanjärjestäjät. Erityisen aktiivinen oli Alitrip, joka majoittaa ryhmiään hotelliin. Perkkiön mukaan käyttöönotto ei kuitenkaan ollut Alitripille mikään kynnyskysymys, kun sopimuksesta neuvoteltiin.

Hotelliin hankittiin vuosi sitten oma maksupääte kiinalaiselle Union Paylle, joka on Visan ja Mastercardin jälkeen maailman kolmanneksi käytetyin maksukortti. Kiinan keskuspankki on kuitenkin asettanut Visalle ja Mastercardille maksurajan, joten kiinalaismatkustajat suosivat Union Payta. Useimmat vielä kantavat varmuuden vuoksi käteistä.

Alipay Rovaniemi napapiirin Pajakylä
Mobiilimaksusovellus Alipaylla on Kiinassa 450 miljoonaa käyttäjää. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Kiinalaisten tapoja on Santa Claus -hotellissa opiskeltu muutenkin.

– Pieniä mutta merkityksellisiä asioita matkailijoille, kuten nuudelikeiton tarjoamista aamiaisella iglumajoituksessa. Myös ruokalistojen ja muun informaation kääntäminen on iso apu kiinalaismatkailijoille, itsekin kiinalaisen kanssa naimisissa oleva Perkkiö toteaa.

Revontulet toiveiden täyttymys

Pekingiläinen Jing Yang jatkaa miehensä ja 6-vuotiaan tyttärensä kanssa matkaa Rovaniemeltä Inariin. Ostoksia on jo tehty, uuteen kotiin on hankittu porontalja ja Iittalan laseja.

– Haluamme ostaa sellaista, mitä ei mistään muualta saa, kuten porontaljan ja poronsarvet.

Kiinalaismatkailijat käyttävät Suomessa kaikista kansallisuuksista eniten rahaa, vaikka Euroopan pohjoisreunalle ei tietysti tulla varsinaisesti ostosmatkalle.  Pekingiläisperhe toivoo näkevänsä kymmenpäiväisellä omatoimimatkallaan onnea tuottavan vihreän loimotuksen.

– Me pidämme Suomesta ja suomalaisista, ja erityisesti Lapista. Jos näemme revontulia, pidämme vielä enemmän, Jing Yang nauraa.

Koivut rutussa
Revontulet tunturissa Kuva: Jukka Brusila

Suosittelemme sinulle