Pariisilainen Charlène Dinhut työskentelee Pompidou-keskuksen koordinaattorina. Työpäivät venyvät usein iltakahdeksaan, eikä rajanveto töiden ja vapaa-ajan välillä ole aina helppoa. Nytkin vastaamista odottaa useampi sähköposti.
– Saan paljon työhön liittyviä pyyntöjä myös työajan päätyttyä. Osa niistä on hyvin konkreettisia, ja niihin on siksi pakko reagoida nopeasti, Dinhut sanoo.
Työt seuraavat siis usein kotiin. Dihutin mukaan se sopii silloin tällöin, jos pelisäännöt ovat kaikille selvät.
– Omien työprojektieni kohdalla myöhäiset viestit eivät niin häiritse. Olemme kuitenkin sopineet kollegojen kanssa, että emme häiritse toisiamme tarpeettomasti vapaa-ajalla. Kiireellisissä asioissa lähetämme mieluummin tekstiviestin, näin kenenkään ei tarvitse vilkuilla jatkuvasti sähköpostiaan.
”Hallitus huolehtii kansalaisten työkyvystä”
Yhteiseen sopimiseen ja asiasta puhumiseen tähtää myös Ranskan uusi työaikalaki. Sen mukaan työntekijöitä ei voi enää vaatia olemaan sähköpostin tavoitettavissa vapaa-ajalla.
Käytännössä laki ei velvoita yrityksiä mihinkään pakettiratkaisuihin. Yli 50 henkilöä työllistävät yritykset joutuvat lähinnä sopimaan sähköpostin käyttöä koskevista pelisäännöstä.
Charlène Dinhutin mielestä uudistus on erinomainen asia.
– Tiedän, että työuupumustapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina älypuhelinten tulon myötä. Jatkuvaa viestitulvaa on tärkeää rajoittaa. Kyse ei ole hallituksen liioittelusta vaan kansalaisten työkyvystä huolehtimisesta, hän sanoo.
Ranskalaisen tutkimuslaitoksen tuoreen selvityksen mukaan yli kolmannes ranskalaisista lukee työsähköpostiaan päivittäin myös vapaa-ajalla. Joka toinen työntekijä kertoo kokevansa jonkinlaisia uupumusoireita.
Laki antaa selkänojaa pitää puoliaan
Dinhut muistuttaa, että kyse ei ole ehdottomasti kiellosta vaan oikeudesta olla lukematta sähköpostia.
– Minä voin yhä lähettää tai lukea viestejä iltaisin, koska joskus on pakko. Jos joskus vaihdan sellaiseen työpaikkaan, jossa esimies vaatii jatkuvaa tavoitettavuutta tai iltatyötä, antaa uusi laki selkänojaa oman puolensa pitämiseen.
Ranskassa on uuden sähköpostikiellon lisäksi eurooppalaisittain pitkät vuosilomat ja lyhyet työviikot. Charlène Dinhutin mukaan maata ei silti kannata kadehtia.
– En edes tiedä, teenkö virallisesti 35 vai 39 tunnin työviikkoa. Työtunteja kertyy joka tapauksessa paljon enemmän, enkä ole taatusti ainoa. Täällä piisaa kuormittuneita ja stressaantuneita työntekijöitä!
Sääntöjä siis riittää, mutta niitä ei aina noudateta. Dinhutin mukaan myöskään uusi sähköpostilaki ei vaikuta välittömästi omaan arkeen.
– En usko, että sillä on suurta vaikutusta. Työni on sellaista, ettei viestien lukemisesta voi kokonaan luopua.
Hän kuitenkin toivoo, että Ranskassa heräisi lain myötä laajempikin keskustelu työn tekemisen tavoista.
– Työnteko on muuttunut digitalisaation myötä, eikä lainsäädäntö ole pysynyt perässä.
Aiheesta lisää A-studiossa tiistaina 10.1. klo 21.00.