Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

1500 hakemusta revontulivahdiksi: Maailman coolein homma on paljon muutakin kuin taivaalle tuijottelua

Kun taivaan tulet leimuavat, revontulivahti herättää lumihotellissa ja lasi-igluissa nukkuvat vieraat.

Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Saunassa käyneen asiakkaan kello on hukassa. Nuori mies löytää nopeasti brittimiehen kellon, ohjaa kiinalaisen perheen taivas alla odottavaan porealtaaseen ja sen jälkeen kiiruhtaa saattamaan australialaisen pariskunnan lumesta tehtyyn saunaan. Pipopäisellä nuorukaisella riittää hymyjä ja kohteliaita sanoja kiireestä huolimatta. Tällaista on revontulivahdin työ käytännössä.

Mikä oikein on revontulivahti?

Rovaniemen Lehtojärvellä, 27 kilometrin päässä kaupungista keskellä metsää sijaitseva Hotelli Arctic Snowhotel etsi viime syksynä työpaikkailmoituksella revontulivahtia. Ilmoitus levisi kansainvälisiin tiedotusvälineisiin, jotka intoutuivat tekemään juttuja, monet otsikolla "coolest job in the world". Hotelli sai lopulta noin 1500 työhakemusta eri puolilta maailmaa, suurin osa Suomen rajojen ulkopuolelta.

– Tarkkaa hakemusten määrää en tiedä, sillä jossakin vaiheessa oli pakko lopettaa laskeminen, hotelliyrittäjä Heidi Haavikko sanoo.

Paikkakuntalainen voitti ulkomaalaiset

Paikan sai lopulta 24-vuotias rovaniemeläinen Matti Cajan. Cajan aloitti revontulivahtina marraskuussa ja valmistui joulukuussa liikunnanohjaajaksi Lapin ammattikorkeakoulusta.

Arctic Snow Hotel lumihotellin sviitti.
Lumihotellissa on 79 vuodepaikkaa. Kuva: Arctic Snow Hotel & Glass Igloos

– Niinhän monesti käy, että lähdetään merta edemmäs kalaan. Matti on käynyt katsomassa maailmaa, hänellä on hyvä paikallistuntemus, hän tuntee revontulet ja on touhun kaveri eli vauhtia riittää ja suuntakin on sinne päin, Heidi Haavikon puoliso, hotelliyrittäjä Ville Haavikko perustelee Cajanin valintaa pilke silmäkulmassa.

Haavikon mukaan monella ulkomaalaisella hakijalla saattoi olla todellisuutta ruusuisempi kuva työtehtävästä.

– Meille jäi sellainen kuva, että moni heistä lähti hakemaan enemmän eksotiikkaa kuin työpaikkaa.

Revontulivahdin työ on nimittäin paljon muutakin kuin taivaalle tuijottelua.

Työt alkavat marraskuussa lumen tykittämisellä, jään nostamisella viereisestä Lehtojärvestä sekä lumilinnan ja lumisaunojen rakentamisella. Kun lumilinna ja -saunat ovat valmiita ja turistit saapuvat, revontulivahti aloittaa työvuoronsa iltapäiväviideltä. Ensin hän huolehtii saunovista asiakkaista.

Lumisauna kestää löylyt

Lumihotellilla on revontulien lisäksi myös toinen vetonaula, lumisaunat. Löylyttely lumesta tehdyssä saunassa on todella eksoottinen kokemus myös suomalaiselle, saati sitten toiselta puolelta maapalloa saapuneelle turistille.

Lumesta tehty sauna.
Lumihotellin erikoisuus on lumesta rakennetut saunat. Kuva: Arctic Snow Hotel & Glass Igloos

– Se oli erittäin upeaa, vietimme ihanaa aikaa siellä, australialinen Tim Greenhill kertoo leveästi hymyillen ihka ensimmäisestä saunakokemuksestaan.

Lumisaunassa voi olla kerrallaan vain kymmenen minuuttia, sillä sen jälkeen ovi pidetään auki, jotta seinät jäätyvät ja pysyvät kunnossa seuraavia kylpijöitä varten.

– Totta kai kun lämpötila nousee, lumi alkaa sulaa. Lumisaunat kuitenkin kestävät kuitenkin tosi pitkään, se on huomiota rakennusvaiheessa siten että lunta on laitettu niin paljon että on sitä varaa sulaa, revontulivahti Matti Cajan sanoo.

Asiakkaiden palvelemisen lisäksi revontulivahti opastaa, siivoaa ja tekee erilaisia huoltotöitä. Cajanilla on hotellissa toinen, kolme vuotta töissä ollut kollega.

Revontulihälytys – hotellissa herätys

Kun muu hotellin väki menee nukkumaan, revontulivahti valvoo. Jos revontulia näkyy, hän antaa painaa aurora-hälytysnappia ja luminnan kupeessa olevissa lasi-igluissa soi hälytys.

Lasi-igluja ja revontulia.
Lasi-iglut valmistuivat kolme vuotta sitten. Niiden lasikattojen läpi kelpaa katsella revontulia. Kuva: Arctic Snow Hotel & Glass Igloos

Lumilinnan hotellihuoneissa ei ole sähköistä hälytintä, joten revontulivahti käy herättämässä yksi kerrallaan jokaisen yöpyjän, joka on tilannut revontulihälytyksen.

– Juoksujalkaa joka huoneeseen ja se on aika mielenkiintoista, kun turistit kuorsaavat makuupusseissa ja heitä menee jalasta nykimään, että et viitsisi herätä, nyt olisi revontulia, Cajan kertoo.

Sitten ihaillaan taivaan tulien loimotusta ja kamerat käyvät ahkerasti.

Revontulivahti Matti Cajan sanoo nauttivansa työstään, sillä sanoo pitävänsä ulkona olemisesta, käsillä tekemisestä ja tulee ihmisten kanssa hyvin toimeen.

12 tuntia 39 asteen pakkasessa

Revontulivahdin työ on välillä ollut maailman viileintä hommaa - ihan kirjaimellisestikin.

– Kun täällä oli hiljattain 39 astetta pakkasta ja olin 12 tuntia ulkona, niin kyllä tästä silloin oli glamour aika kaukana, Cajan virnistää.

Lähes 40 asteen pakkasissa monen lämpimän maan kasvatin hymy olisi saattanut hyytyä.

Cajanin pesti kestää talvikauden eli kun lumihotelli ja lasi-iglut ovat auki. Sesonki on ohi maaliskuussa ja sen jälkeen nuorukainen aikoo etsiä töitä kesäksi. Kunnes talvi taas koittaa, hän haluaa palata revontulivahdiksi.

Suosittelemme sinulle