Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Erikoishaastattelussa Ransu Karvakuono: "Nykyisin ei malteta kuunnella ja katsella kaikessa rauhassa"

Eläkepäiviään Pirkkalassa viettävä Ransu Karvakuono on ollut monessa mukana. Keskikokoinen videonoutaja kertoi Yle Uutisille mietteitä nykypäivästä ja menneestä.

Mattias Mattila
Avaa Yle-sovelluksessa

Ransu Karvakuonon henkilökohtainen avustaja Pertti Nättilä viittoo peremmälle. Tampereen liepeillä Pirkkalassa omakotitalossa on Ransu Karvakuonon huone. Koiranukke viettää eläkepäiviään kunniapaikalla telineessä pianon päällä, mutta avustajansa lähellä siitä tulee ilmeikäs ja puhelias kaveri.

Seinällä on vuosien varrella otettuja yhteiskuvia silmäätekevien julkisuudenhenkilöiden kanssa. Ransu on Pikku Kakkosen juontajan pestinsä ja muiden tv-rooliensa lisäksi ehtinyt haastatella muun muassa Suomen presidenttejä Mauno Koivistosta Sauli Niinistöön.

– Mauno Koivistoa haastattelin Kultarannassa, Tarja Halosta Mäntyniemessä, sitten Sauli Niinistöä Nenäpäivän merkeissä toissa syksynä. Presidentin puoliso Jenni Haukio tunnustautui Ransu-faniksi, Ransu Karvakuono kertoo ylpeänä.

Aito Ransu Karvakuono nukke valokuvien edessä, näyttelijä Pertti Nättilän koti, Tampere, 10.01.2017.
Ransun huoneen seinällä on muistoja vuosien varrelta. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Yle TV2:n lastentoimituksen päällikkönä aikoinaan työskennellyt Pertti Nättilä myöntää, että toisinaan nukke tosiaan vaikuttaa perheenjäseneltä. Pikku Kakkosen 40-vuotispäivän kunniaksi järjestetyssä haastattelussa on erityisen tärkeää, että parrasvaloissa on nimenomaan Ransu Karvakuono.

– Kun Ransu matkustaa kassissa mukana reissuilla, niin kyllä olen jättänyt vetoketjua vähän auki, jotta se saa happea, Nättilä sanoo.

Ransu todisti Berliinin muurin murtumista

Ransu on kuin kotonaan, kun tv-kamera alkaa pyöriä. Pian muistellaan 1980-luvun lopun Saksan matkaa, joka sai historiallisen käänteen. Ransu oli tekemässä ohjelmaa berliiniläisessä suomalaislapsien päiväkodissa.

– Yhtäkkiä se muuri murtui. Heh, se oli kyllä yllättävää, ja sitä sitten ihmeteltiin. Ennen sitä muurin murtumista meikäläinen kävi siinä muurin juurella tekemässä videojuttua. Oikein pidin aikasmoisen protinan siitä, että tämmöisiä muureja rakennetaan keskelle kaupunkia – että ihmiset ovat kyllä ihan hassuja, Ransu muistelee.

– Ei mennyt kuin pari päivää niin se murtui. Heh, noh, ei se ollut kyllä meikäläisen ansiota, mutta oli se mielenkiintoinen ja historiallinen tapaus.

"Ohjelmien rytmi kiivasta"

Maailma on muuttunut neljässä vuosikymmenessä, Pikku Kakkonen sopivasti sen mukana. Nykypäivän hoppu saisi Ransun mielestä välillä hellittääkin.

– Kyllä näyttää olevan kiire tuolla maailmalla. Ohjelmien rytmi on muuttunut kiivaammaksi. Mennään, ollaan kärsimättömiä, eikä malteta kuunnella ja katsella kaikessa rauhassa. Äkkiä vaan uutta putkeen ja semmoista, Ransu aprikoi.

Moinen kehitys heijastelee myös nykypäivän lastenohjelmissa – tai toisin päin.

– Juonnot ovat lyhentyneet. Ennen tehtiin kaiken näköistä: saatettiin askarrella kymmenen minuuttia ja jutella esimerkiksi meikäläisen kanssa siinä maailman menosta.

Ransu Karvakuono ja hänen henkilökohtainen avustajansa Pertti Nättilä.
Ransu-nukke muuttuu puheliaaksi Pertti Nättilän läheisyydessä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Ransu penää kanavilta vastuuta. Lapsille tarjotaan myös ohjelmia, joiden hektisyys tai sisältö saattavat vaikuttaa päivän kulkuun.

– Kyllä täytyy sanoa, että paljon on myös mielestäni väkivaltaista tarjontaa, että kyllä sitä harkintaa täytyisi olla, kun lastenohjelmia ajetaan, Ransu pohtii.

– Siitä mieleni on hyvä, että Pikku Kakkonen on säilyttänyt tutun ja turvallisen linjansa.

Suosittelemme