Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Katso lista vuoden myydyimmistä kirjoista – Siivouskirjan huikea menestys yllätti

Lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi. Harry Potter oli vuoden myydyin.

  Varamyymäläpäällikkö Gun-Britt Nordlund selaa KonMaria, yhtä tämän hetken myydyimmistä teoksista.
Marie Kondon opas Siivouksen elämänmullistava taika myi viime vuonna kymmeniä tuhansia kappaleita. Kuva: Kari Ahotupa / Yle
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirjamyynti laski  edellisvuoteen verrattuna kolme prosenttia. Kirjamyynti on ollut tasaisessa laskussa 2010 vuodesta lähtien, lukuun ottamatta pientä puolen prosentin nousua viime vuoden tilastoissa.

Viime vuoden myydyin kirja oli Harry Potter ja kirottu lapsi. Sitä myytiin lähes 100 000 kappaletta ja se siivitti lasten ja nuortenkirjamyynnin kahdeksan prosentin kasvuun.

– Lasten- ja nuortenkirjojen myynti on sujunut tasaisesti, ilman Potteriakin sillä olisi mennyt ihan mukavasti. Kymmenen vuoden takaisen Harry Potter-buumin jälkeen luvut romahtivat, mutta sieltä ne ovat nousseet koko ajan, kertoo Kirjakauppaliiton puheenjohtaja Katriina Jaakkola.

Kaunokirjallisuuden myynti oli kasvussa prosentin verran. Kotimaisen kaunokirjallisuuden kärkisijan nappasi odotetusti Ilkka Remeksen Kiirastuli. Sitä myytiin 53 000 kappaletta. Remeksen perässä tulevat Tuomas Kyrö, Miika Nousiainen ja Jari Tervo. Finlandia-voittaja Akvarelleja Engelin kaupungista löytyy sijalta viisi.

Viime vuoden runsas ja tasokas kirjasato näkyy siinä, että myynti on jakautunut tasaisemmin monelle kirjalle. Kymmenen vuoden takaisiin huippuvuosiin verrattuna yksittäisten bestsellerien myynti on vähentynyt rajusti. Silloin kärkikirjojen  myynti oli 150 000 kappaleen luokkaa.

– Huikea kirjavuosi näkyy siinä, että syksyllä olimme vielä seitsemän prosenttia miinuksella. Syksyn ja joulun kirjamyynti paransi tilannetta huikeasti, toteaa Katriina Jaakkola.

Kirjakauppaliiton myyntitilastoissa ei jaotella kaunokirjallisuutta kotimaiseen ja käännöskirjallisuuteen, mutta Jaakkolan mukaan käännöskirjallisuuden myynti on laskussa.

– Kyllä kaunokirjallisuus lepää kotimaisen tarjonnan harteilla.

Listat myydyimmistä kirjoista voi katsoa täältä.

Suomalaiset hullaantuivat Konmariin

Vuoden yllättäjä ja tietokirjallisuuden pelastaja on järjestykseen opastava Kondo Marien Konmari, Siivouksen elämänmullistava taika. Sitä myytiin lähes 50 000 kappaletta. Suomalaisten hurahtaminen järjestykseen oli tietokirjallisuuden pelastus, sillä sen myynti laski kuusi prosenttia. Ilman Konmaria lasku olisi ollut dramaattisempi.

– Tietokirjojen myynnin laskussa hämää edellisvuoden värityskirjabuumi, joka oli valtava. Se nosti tietokirjojen myynnin niin korkealle, että tämän vuoden lasku on aivan ymmärrettävää, perustelee Jaakkola.

Kirjakauppaliiton myyntitilastot perustuvat suurimpien kirjakauppojen, ketjujen ja verkkokauppojen myyntiin. Luvut ovat todellisia myyntilukuja eli miten kuluttajat ovat ostaneet kirjoja. Luvut eivät ole verrannollisia myöhemmin keväällä julkaistaviin Kustannusyhdistyksen myyntilukuihin, jotka pohjautuvat jälleenmyyntiin.

**Kotimaisen kirjallisuuden TOP 3 **:

1. Remes, Ilkka Kiirastuli WSOY, 55 600 kappaletta

2. Kyrö, Tuomas Mielensäpahoittajan hiihtokirja WSOY, 47 300 kappaletta

3. Nousiainen, Miika Juurihoito Otava, 44 700 kappaletta

Käännöskirjallisuuden TOP 3:

1. Kepler, Lars Playground TAMMI, 23 800 kappaletta

2. Cornwell, Patricia Riistetty Otava, 20 200 kappaletta

3. Ohlsson, Kristina Mion blues WSOY, 20 200 kappaletta

Lasten - ja nuortenkirjallisuuden TOP 3:

1. 1. Rowling, J.K. - Tiffany, John - Thorne, Jack Harry Potter ja kirottu lapsi TAMMI, 97 600 kappaletta

2. Havukainen, Aino - Toivonen, Sami Tatu ja Patu etsivinä Otava,42 800 kappaletta

3. Kunnas, Mauri Herra Hakkarainen harhateillä Otava, 38 900 kappaletta

Tietokirjallisuuden TOP 3:

1. Kondo, Marie Konmari – siivouksen elämänmullistava taika Bazar, 53 000 kappaletta

2. Aaltonen, Mikko JHT Otava, 38 700 kappaletta

3. - Guinness World Records 2017 Sanoma Media, 31 069 kappaletta

Suosittelemme