Jari Tervo ilmoitti tänään jättävänsä Uutisvuoto-ohjelman, jonka vakiojäsenenä hän on toiminut 19 vuoden ajan.
– Ajattelin käyttää tästä eteenpäin johonkin muuhun ne 70 päivää vuodessa, jotka tälle ohjelmalle olen uhrannut, puhelimitse tavoitettu Tervo kertoo Ylelle.
Jokin muu tarkoittaa ainakin uutta kirjaa, jolle Tervo haluaa raivata aikaa kalenteristaan. Uutisvuodon jokaviikkoinen ideointi ja kuvaukset ovat alkaneet viime aikoina tulla liikaa kirjoittamisen tielle.
– Nuorempana ei haitannut, vaikka kirjoittaminen katkesi pariksi päiväksi viikossa ohjelman tekemiseen. Mutta näin vanhemmiten hyvin alkaneen kirjoittamisen keskeyttäminen tuntuu pahalta.
Kirjan kirjoittamisen lisäksi Tervo paljastaa olevansa mukana eräässä suunnitteilla olevassa dokumentissa.
– Mutta se on sellainen muutaman viikon juttu. Sitä lukuun ottamatta televisio ei liity tulevaisuuden suunnitelmiini. Minä olen saanut ihan riittävästi ruutuaikaa tähän elämään.
Tervo kertoo harkinneensa ja kypsytelleensä päätöstä ohjelmassa lopettamisesta jo pitkään mutta tehneensä lopullisen päätöksen hyvin nopeasti. Siihen vaikutti muun muassa äkillinen oivallus, että 19 vuotta on tasan kolmasosa hänen elämästään.
– 18-vuotias Kalle-poikani ei ole koskaan kokenut aikaa, jolloin hänen isänsä ei olisi lauantai-iltaisin televisiossa. Tämä tulee olemaan uusi ja täysin epänormaali tilanne hänelle.
Tervon lopetuspäätös oli ohjelman tekijöille yllätys
Uutisvuodon pitkäaikainen tuottaja Jussi Jokelainen kertoo puhelimitse Ylelle Tervon lopettamispäätöksen tulleen ohjelman tekijöille täytenä yllätyksenä.
Jokelainen ei tiedä vielä, miten ohjelman nyt käy, mutta toisaalta epävarmuus tulevaisuudesta kuuluu televisio-ohjelman tekoon.
– Yle tilaa meiltä aina yhden syys- tai kevätkauden ohjelmat kerrallaan, joten emme koskaan tiedä varmasti, kauanko ohjelma tulee jatkumaan.
Tervo on hänen mukaansa ollut aina innostunut työstään eikä ole näyttänyt viime aikoina minkäänlaisia väsymisen tai kyllästymisen merkkejä.
– Hänellä on korkea työmoraali. Hän tulee aina ajoissa paikalle eikä hänen peräänsä tarvitse koskaan soitella.
Jokelaisen mukaan Tervo tekee viisaasti lopettaessaan pestin siinä vaiheessa, kun intoa vielä on. Pitkäaikaisen työkaverin menettäminen on kuitenkin myös haikeaa.
– Onneksi minulla on sellainen ilo, että olen saanut ystävystyä Tervon kanssa. Olemme matkustelleet yhdessä ja tunnen hänen perheensä. Ystävyytemme jatkuu vaikka työkaveruus loppuu.
Ylen kulttuuri- ja viihdeohjelmien tilaaja Arttu Nurmi kertoo, että Yle suunnittelee Uutisvuodon jatkamista Jari Tervon lähdöstä huolimatta.
– Ohjelmalle on varmasti suunnitteilla jatkoa, mutta tarkemmista päätöksistä kerrotaan vasta myöhemmin keväällä.
Nurmen mukaan Jari Tervo on tehnyt Uutisvuodossa suomalaista televisiohistoriaa, ja hänen lähtönsä tullaan huomioimaan monin tavoin kevään lähetyksissä.
"Kevät tehdään vielä iloisin mielin ja kevein sydämin"
Jari Tervo nähdään Uutisvuodossa vielä kevään ajan. Viimeinen ohjelma, jossa hän on mukana, esitetään TV1:ssä 3. kesäkuuta. Tervo sanoo tekevänsä kevään lähetykset "iloisin mielin ja kevein sydämin".
– Uutisvuodon ryhmä on edelleen iskukykyinen, hauska ja ammattitaitoinen.
Tervo on vuonna 1998 alkaneen ohjelman ainoa alkuperäisjäsen. Alkuperäisjäsenistä Tommy Tabermann jätti Uutisvuodon vuonna 2006 siirtyessään Sdp:n kansanedustajaksi. Tabermann kuoli vuonna 2010. Kolmas alkuperäisjäsen Peter Nyman siirtyi MTV3:n uutisankkuriksi vuonna 2010. Heidän tilalleen ohjelman vakiojäseniksi tulivat Baba Lybeck ja Stan Saanila.
– Olen tuntenut itseni äärettömän vanhaksi kääpäksi siellä nuorten ihmisten joukossa. Vaikka onhan Baba Lybeck jo viisikymppinen ja Stan Saanila taitaa olla 84, Tervo vitsailee.
19 vuoteen mahtuu paljon. Tervon mukaan parhaita hetkiä Uutisvuodon tekemisessä ovat olleet presidentinvaalien alla tehdyt lähetykset, kun ohjelmassa ovat olleet vieraina presidenttiehdokkaat. Noita lähetyksiä katsoi 1,5 miljoonaa suomalaista, studio oli täynnä toimittajia ja yleisöä, ja tunnelma tiivis ja kiihkeä.
Vuonna 2000 ohjelmassa olivat vieraina presidenttiehdokkaat Esko Aho ja Tarja Halonen. Tuli puhetta Yhdysvaltain silloisen presidentin Bill Clintonin pilvenpolttoskandaalista ja presidenttiehdokkailta kysyttiin, ovatko he harrastaneet vastaavia paheita.
– Esko Aho kertoi polttaneensa nuorena poikana Pohjanmaalla sarpa-nimistä kasvia. Hän ei muistanut, miksi tuota kasvia täällä etelässä kutsutaan. Vastasin, että marijuanaksi, Tervo muistelee myhäillen.
– Aho ei lainkaan nähnyt tätä keilapalloa saapuvaksi eikä näyttänyt kovin tyytyväiseltä.
Onko jotakin, mitä Tervo haluaisi vielä sanoa Uutisvuodon katsojille?
– Kiitos ja anteeksi.