Hyppää sisältöön

Reservistä siviilipalvelukseen haluavien määrä moninkertaistui: 3 syytä taustalla

Kaikki eivät enää mahdu kouluttautumaan Lapinjärvelle. Täydennyskoulutus reservistä siviilipalvelukseen haluaville alkaa Kuopion Pelastusopistolla ensi maanantaina.

Kurssit on tarkoitettu niille, jotka ovat käyneet varusmiespalveluksen, mutta hakeneet sen jälkeen siviilipalvelusvelvollisiksi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopiossa sijaitseva Pelastusopisto ryhtyy ensimmäistä kertaa järjestämään täydennyskoulutusta reservistä siviilipalvelukseen siirtyneille.

Viikon kestävät kurssit on tarkoitettu niille, jotka ovat varusmiespalveluksen jälkeen muuttaneet mieltänsä ja hakeneet siviilipalvelusvelvolliseksi. Koulutus sisältää arjen turvallisuuteen ja kansalaisvalmiuksien lisäämiseen liittyviä kokonaisuuksia.

Kyseessä on siviilipalveluskeskuksen johtajan Mikko Reijosen mukaan ensimmäinen kerta ainakin yli kymmeneen vuoteen, kun lakisääteinen täydennyskoulutus järjestetään jossain muualla kuin Uudenmaan Lapinjärvellä sijaitsevassa siviilipalveluskeskuksessa.

Syy on se, että reservistä siviiliin vaihtavien määrä moninkertaistui vuonna 2015.

Tuolloin hakemuksia tuli lähes tuhat, kun sitä ennen niitä oli vuosittain pari sataa. Vielä viime vuonnakin hakemuksia tuli reilut 700. Muutosta hakeneet täytyy kouluttaa vuoden kuluessa hakemuksen jättämisestä.

– Pelastusopisto oli tässä luontainen kumppani, koska sillä on maan parhaat valmiudet antaa korkeatasoista varautumisen ja pelastusalan koulutusta, Reijonen sanoo.

Reijosen mukaan yksi merkittävä syy hakemusmäärän ryöpsähtämiseen vuonna 2015 oli puolustusvoimien lähettämät reserviläiskirjeet, jossa reserviläisille kerrottiin mahdollinen sodan ajan sijoituspaikka.

Toiseksi maailmanpoliittisen tilanteen epävarmuus ja kolmanneksi kertausharjoitusten määrän kasvu ovat Reijosen mukaan todennäköisesti vaikuttaneet reservistä siviilipalvelusvelvollisiksi hakeutuneiden määrään.

Siviilipalveluskeskus järjestää tänä vuonna kahdeksan täydennyspalveluskoulutusta, joista kolme kurssia Pelastusopistolla. Kuopiossa järjestettävistä kursseista ensimmäinen alkaa ensi maanantaina.

Pelastusopistolle kutsutaan lähinnä ne hakijat, jotka asuvat lähiseudulla. Pelastusopiston yhdellä kurssilla on 30 osallistujaa, kun siviilipalveluskeskuksen omilla kursseilla osallistujia on toista sataa.

Korjaus 13.1. klo 16.55: Jutussa täsmennetty sitä, milloin viimeksi arviolta täydennyskoulutusta on järjestetty muualla kuin Lapinjärvellä. Ainakin 2000-luvun alkupuolella järjestettiin täydennyskoulutuskursseja Kiuruvedellä. Jutussa luki aluksi, että muualla järjestetyistä kursseista on aikaa ainakin noin 20 vuotta.

Suosittelemme sinulle