Hyppää sisältöön

Suomalaisuus soi Iitin musiikkijuhlilla

Ulkomaalaista vierailijaa ei Iitissä tänä kesänä kuulla, vaan esiintyjäkaarti on koottu kotimaasta. Suomalaisuudella juhlistetaan 100 vuotta täyttävää Suomea ja 15-vuotista Iitin musiikkijuhlaa.

Hiidenvuoren konsertin juhlayleisöä
Hiidenvuori on yksi Iitin musiikkijuhlien konserttipaikoista. Kuva: YLE / Raine Martikainen
Minna Kaipainen

Suomi kuuluu tänä kesänä Iitin musiikkijuhlilla. Musiikkifestivaali nostaa estradille nuoria lupaavia suomalaisia muusikoita. Sellisti Oskari Pennanen on vasta parikymppinen. Samaan ikähaarukkaan kuuluu myös Sibelius- Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoista koottu Borea-kvartetti.

Vieraileva sinfoniaorkesteri on myös suomalainen Mikkelin kaupunginorkesteri. Pääkonserteissa Iitin kirkossa esiintyjänä nähdään Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani. Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola on iloinen saadessaan Tuure Kilpeläisen karavaaneineen Iitin musiikkijuhlille. Hiidenvuorella laulavat sopraano Linda Urbanski ja tenori Jyrki Anttila. Vanhoja tuttuja Iitin musiikkijuhlilla ovat Pedro Hietanen ja Eero Lehtimäki.

Keskeisenä säveltäjänä on Einojuhani Rautavaara, jonka teokset soivat kaikissa iltakonserteissa. Joukossa on sekä orkesteriteoksia että kamarimusiikkiteoksia. Musiikkitieteen professori Eero Tarasti valottaa viime vuonna edesmenneen säveltäjän elämäntyötä esitelmässään.

Iitin musiikkijuhlat laajentaa reviiriään

Suomen juhlavuoden Tehdään yhdessä -teeman hengessä Iitin musiikkijuhlat tekee yhteistyötä naapurikaupunkien Lahden ja Kouvolan kulttuuritoimijoiden kanssa.

– Viime vuonna toteutettu konsertti taidekeskus Taarastissa toteutetaan myös tänä vuonna, mutta vastavuoroisesti uutena Taarasti tuo Iittiin nuorten taiteilijoiden näyttelyn, kertoo Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola.

Juhlavuodeksi on saatu myös muita uusia konserttipaikkoja. Tällä kertaa konsertoidaan Kuusankoskitalon konserttitalossa. Merkkivuosi näkyy lisäksi isompina kokoonpanoina. Näistä esimerkkeinä ovat Mikkelin kaupunginorkesteri ja Tuure Kilpeläinen orkestereineen.

Viikon festivaalia tehdään koko vuosi

Taiteelliselle johtajalle musiikkijuhlien rakentamisessa on iso työ.

– Se työllistää kyllä läpi vuoden. Siinä on iso homma suunnitella hyvä ohjelmakokonaisuus ja löytää vapaat muusikot. Onneksi Iitissä on ihana tiimi tehdä festivaalia, kehuu taiteellinen johtaja Laura Mikkola.

15. kertaa järjestettävät Iitin musiikkijuhlat (siirryt toiseen palveluun) järjestetään 14.–18.6.2017.

Suosittelemme sinulle