Hyppää sisältöön

Obama lopetti kuubalaissiirtolaisten erioikeudet – jatkossa kelpaa vain viisumi

Yhdysvaltain väistyvä hallinto on lakkauttanut kuubalaissiirtolaisia koskeneen viisumivapaan maahanmuuttokäytännön. Uusi käytäntö astuu voimaan välittömästi.

Rantaviivaa Havannasta, Kuubasta 12.1. 2017.
Kuuba on luvannut ottaa vastaan käännytettyjä tai karkotettuja kansalaisiaan Yhdysvalloista. Havannan rantaviivaa 12.1. 2017. Kuva: EPA / Ernesto Mastrascusa
Raisa Pöllänen

Presidentti Barack Obama on ilmoittanut, että Yhdysvallat lopettaa yli kaksi vuosikymmentä voimassa olleen, niin kutsutun märät jalat/kuivat jalat –linjauksen. 

Linjaus on tarkoittanut käytännössä sitä, että kuubalaispakolaiset, jotka ovat päässeet rantautumaan Yhdysvaltain maaperälle ovat saaneet jäädä maahan, kun taas mereltä tavoitetut on yleensä palautettu takaisin lähtömaahansa.

Erikoisen maahanmuuttopoliittisen järjestelyn lopettaminen tarkoittaa sitä, että jatkossa Yhdysvallat kohtelee kuubalaisia samalla tavalla kuin muitakin ulkomaalaisia. Jos kuubalainen saapuu Yhdysvaltojen rajojen sisäpuolelle ilman viisumia tai hänen ei katsota tarvitsevan turvapaikkaa, tulija lähetetään takaisin kotimaahansa. 

Yhdysvaltain ja Kuuban hallitukset ovat viime vuosina neuvotelleet maahanmuutosta. Kuuba on vatsustanut märät jalat –politiikkaa, koska sen mielestä käytäntö on vain rohkaissut kuubalaisia vaarallisille merimatkoille. 

Kuuba on luvannut ottaa vastaan käännytettyjä tai karkotettuja kansalaisiaan Yhdysvalloista.

Presidentti Obaman mukaan maahanmuuttopolitiikan muutos on osa Yhdysvaltain ja Kuuban suhteiden normalisoimista ja maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämistä

– Kaksikymmentä vuotta sitten alkanut märät jalat/kuivat jalat –politiikka oli suunniteltu erilaista aikakautta varten, Obama toteaa Valkoisen talon tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters

Suosittelemme sinulle