Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kiinalaislehdet uhkaavat Yhdysvaltoja "laajamittaisella sodalla" uuden ulkoministerin puheiden takia

Donald Trumpin valitsema ulkoministeri Rex Tillerson on raivostuttanut Kiinan jo ennen nimittämistään ministeriksi.

Liaoning Etelä-Kiinan merellä 2. tammikuuta.
Kiinalainen lentotukialus Liaoning Etelä-Kiinan merellä 2. tammikuuta. Kuva: AFP
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiinan valtiolliset lehdet uhkaavat Yhdysvaltoja sodalla ulkoministeriksi nousevan Rex Tillersonin puheiden vuoksi.

Mailla on edessään laajamittainen sota, jos Tillerson aikoo toteuttaa suunnitelmansa estää Kiinalta pääsy Etelä-Kiinan meren saarille, kirjoittavat Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet.

Donald Trumpin ulkoministerikseen nostama Rex Tillerson oli eilen torstaina senaatin ulkoasiainkomitean kuultavana. Häneltä kysyttiin kantaa Kiinan vaatimukseen saada lähes koko Etelä-Kiinan meri haltuunsa. Kiina on myös rakentanut merelle keinotekoisia saaria sotilastukikohdiksi.

Tillerson vertasi Kiinan toimia Venäjän tekemään Krimin laittomaan valtaukseen. Hän myös ilmoitti, ettei sallisi kiinalaisten pääsyä rakentamilleen saarille.

Kiinalaismedian reaktio oli raju.

Rex Tillerson senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana 11. tammikuuta.
Rex Tillerson senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana 11. tammikuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

– Kiinalla on tarpeeksi päättäväisyyttä ja voimaa varmistaa, ettei tämä kansankiihotus onnistu [...] Jos Washington ei suunnittele aloittaa laajamittaista sotaa, mikä tahansa muu lähestymistapa yrittää estää Kiinan pääsy saarille olisi typeryyttä, kirjoitti Global Times -lehti pääkirjoituksessaan.

– Tillersonin kannattaisi opiskella ydinasestrategioita, jos hän haluaa pakottaa suuren ydinasevallan vetäytymään omalta alueeltaan, kommunistipuolueen hallitsema lehti jatkoi.

Barack Obaman hallintokaudella Yhdysvallat on ollut puolueeton Kiinan ja viiden muun valtion kiistaan Etelä-Kiinan meren ja sen pohjassa olevien luonnonrikkauksien hallinnasta. Ajoittain Yhdysvaltain laivaston alukset ovat kuitenkin seilanneet alueella ja varoittaneet provosoinneista.

– Jos tämä politiikka muuttuu enemmän vastakkaisasettelun suuntaiseksi ja Kiinan pääsy sen jo hallitsemille saarille yritetään estää, olisi muutos kohti tuhoisaa konfrontaatiota Kiinan ja Yhdysvaltain välillä, kirjoitti valtiollinen China Daily -lehti.

Kiina on jo jonkin aikaa käynyt diplomaattista painostuskampanjaa rakentamiensa saarten puolesta, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Kiinan virallinen linja on maltillisempi, huomauttaa The Guardian. Maan ulkoministeriön tiedottajan mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet perustuvat vastakkainasettelun ja konfliktin välttämiseen, yhteisiin etuihin ja molempia hyödyttävään yhteistyöhön.

Lähde: Reuters

klo 15.35 tekstistä muutettu ilmaus Kiina uhkaa ilmaukseksi Kiinan valtiolliset lehdet uhkaavat

Suosittelemme sinulle