Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Presidentti Niinistö: Tapaan presidentti Putinin ainakin kaksi kertaa tänä vuonna

Niinistön mukaan presidentti Vladimir Putinin Suomen vierailu ajoittuu todennäköisesti kesälle. Tasavallan presidentti myös toivoi, että kansalaiset käyttäytyisivät paremmin ja arvioisivat kriittisesti saamiaan tietoja.

Sauli Niinistö
Sauli Niinistö vieraili Ylen Ykkösaamussa lauantaina. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ainakin kaksi kertaa tänä vuonna.

Toinen tapaamisista järjestetään Suomessa ja toinen Venäjällä. Niinistön mukaan presidentti Putinin Suomen vierailu ajoittuu todennäköisesti kesälle.

Niinistö sanoi olevansa ylpeä siitä, että 100 vuotta täyttävä Suomi on vakaa kansanvalta. Hänen mukaansa toisen maailmansodan jälkeen on vaikea löytää maata, joka on paremmin onnistunut kuin Suomi.

– Me voimme olla ylpeitä meidän koulutustasostamme, sivistystasostamme, lukutaidosta, kaikesta tällaisesta.

Hän kuitenkin korosti, että sana ylpeys on hieman vaarallinen tässä yhteydessä. Presidentti sanoi käyttävänsä mieluummin sanaa tyytyväinen.

Ilkeä käytös näkyy sosiaalisessa mediassa

Presidentti Niinistön mukaan Suomen henkinen ilmapiiri on kehittynyt viime aikoina siten, että valtaosa suomalaisista tuntee olonsa suhteellisen mukavaksi.

Hän kuitenkin totesi, että on tietysti olemassa toinenkin kuva, joka näkyy sosiaalisen median maailmassa.

– Paljon on ilkeyttä, ihan tietoista tahallista pyrkimystä loukata toisia ihmisiä. Se on minusta kovin ikävää, presidentti Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa kaikkein räikeintä kieltä muista ihmisistä käyttävät luultavasti kärsivät itse kaikkein eniten. Niinistö kertoi yrittäneensä kuvata tätä tilannetta uudenvuoden puheessaan.

Niinistö totesi, että kaikki voivat paremmin, jos kukaan ei voi huonosti. Siksi tähän asiaan kannattaa hänen mukaansa keskittyä.

Tasavallan presidentin viesti onkin, että kansalaiset voisivat käyttäytyä paremmin.

– Se ei ole kauhean vaikeaa, Niinistö sanoi.

Uhkana henkinen hakkerointihyökkäys

Presidentti Sauli Niinistö myös korosti medialukutaidon merkitystä nykymaailmassa. Hänen mukaansa ihmisillä pitää olla sisäistä kontrollia tiedon suodattamisen suhteen.

Niinistö arvioi, että itse kullakin voi olla joskus taipumusta nielaista se kaikista ronskein tarina, koska se on jännittävin tai ainakin koukuttavin.

Hänen mukaansa yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin nousseiden trollausvaikutusten ja hakkeroinnin suhteen paras ohje on, että kaikki suomalaiset ovat maanpuolustajia. Jokaisen tulisi osata arvioida saamiaan tietoja.

Niinistön mukaan Suomea uhkaa esimerkiksi henkinen hakkerointihyökkäys, jossa kansalle syötetään totuudenvastaisia tietoja.

Suosittelemme sinulle