Hyppää sisältöön

Tuttikone, Yöharja ja muita outoja vempaimia – Lasten sanataidepajassa annetaan mielikuvituksen virrata

Sanataide kehittää lapsen mielikuvitusta ja luovaa kielellistä ilmaisua. Mikkelissä sanataidepajassa lapset ryhtyivät pikkuinsinööreiksi.

Kuvassa Aino ja hänen äitinsä Noora.
5-vuotias Aino keksi sanataidepajassa myös Kananmuna-automaatin. Ainon äiti, sanataideohjaaja Noora Tähtinen, tsemppasi tytärtään. Kuva: Riikka Jauhiainen / Yle
Riikka Jauhiainen

Kolmevuotias Sampo on keksinyt Kukka-avainkoneen.

– Tämä kone pumppaa kukkia ulkona, mutta punaisesta napista pitää muistaa painaa, että kukan saa, Sampo pohtii.

Mikkelin pääkirjastolla järjestettiin lauantaina vuoden ensimmäinen lasten sanataidepaja. Tällä kerralla lapset ryhtyivät pikkuinsinööreiksi keksimällä uuden vempaimen.

Sanataidepajan aluksi ohjaaja Noora Tähtinen luki lapsille Sami Toivosen ja Aino Havukaisen kirjoittaman teoksen Tatu ja Patu - oudot kojeet. Satuhetken jälkeen lapset ideoivat itse uuden vempaimen. Jos ideaa uuteen keksintöön ei heti syntynyt, apua sai Keksintöautomaatista.

Keksintöautomaatissa on kaksi laatikkoa, joissa molemmissa on sanoja. Laatikosta nostetut sanat ja niistä syntyneet ideat piirretään paperille, jonka jälkeen piirroksia käydään läpi yhdessä vanhempien ja ohjaajan kanssa.

Sanataide on luovaa kielellistä ilmaisua, jossa leikitellään sanoilla ja lauseilla, jonka jälkeen lapset keksivät ja tuottavat itse jotain uutta.

Viisivuotias Aino on piirtänyt lasten sanataidepajassa vempaimen, jonka nimi on Tuttikone.

– Tuttikone antaa vauvalle tutin, jos sitä itkettää. Täältä koneesta voi myös tilata tutin, jos haluaa. Kone tietää, milloin lapsella on paha olla, Aino kertoo.

Viisivuotias Vilho on saanut Keksintöautomaatista sanat yö ja harja.

Kuvassa on lapsi ja piirrustus.
5-vuotias Aino keksi lasten sanataidepajassa uuden vempaimen, Tuttikoneen. Kuva: Riikka Jauhiainen / Yle

– Tämä minun keksintö on Yöharja. Tällä voi kutitella ihmisten nenää, jos ne nukkuvat aamulla liian pitkään, Vilho toteaa reippaasti.

Sanataideohjaaja Noora Tähtinen kertoo, että sanataiteen harrastaminen kehittää lasten luovaa kielellistä ilmaisua.

Tämä minun keksintö on Yöharja. Tällä voi kutitella ihmisten nenää, jos ne nukkuvat aamulla liian pitkään.

Vilho, 5 vuotta

– Sanataide rikastuttaa erityisesti lapsen sanavarastoa sekä mielikuvitusta.

Pajoissa lähdetään liikkeelle tekstistä. Tekstien avulla lapsi voi käsitellä myös pelottavia asioita.

– Syksyllä luimme sanataidepajassa Niina Haikon Mörön unisukat-kirjan, jossa käsitellään pimeää ja yöllisten asioiden pelkäämistä. Luimme lasten kanssa kirjan ja pohdimme sen jälkeen, mitä kaikkea yöllä voi nähdä ja mikä yöstä tekee niin pelottavan. Kun tarinaa käsitellään yhdessä, lapset saavat rohkeutta ideoida myös itse, Tähtinen kertoo. 

Lasten kehitystaso näkyy teoksissa. Mikkelissä sanataidepajoja järjestetään yleisimmin taapero- ja alakouluikäisille lapsille.

– Pienet lapset käyttävät yksittäisiä sanoja kertoessaan piirroksistaan. Vanhemmat lapset kehittelevät piirroksiinsa juonta ja henkilöitä.

Lasta voi rohkaista ja tukea löytämään oman ilmaisutapansa. Sanataidepajassa ilmaisuna voi olla esimerkiksi runo tai piirros.

– Lasten kanssa on hyvä pohtia, miten lapsi voisi ilmaista asian. Lukeminen ja tekstien pohtiminen eri - ikäisten lasten kanssa on todella tärkeää, sanoo Tähtinen. 

Kuvassa kaksi laatikkoa, joissa sanoja.
Lasten sanataidepajassa voi tilata idean Keksintöautomaatista. Kuva: Riikka Jauhiainen / Yle

Joskus aikuistenkin olisi syytä harrastaa sanataidetta.

– Lapsilta puuttuu kriittisyys. Meidän aikuistenkin olisi välillä hyvä olla vähemmän kriittisiä itseämme ja muita kohtaan. Sanataiteen on oltava kivaa ja hauskaa, vaikka terapiamuoto näin järjestettynä se ei ole, Tähtinen sanoo.

Suosittelemme sinulle