Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Oman on ottanut vastaan kymmenen vankia Guantanamosta

Presidentti Barack Obama on yrittänyt siirtää mahdollisimman paljon vankeja leiriltä. Hänen seuraajansa Donald Trump ei halua sulkea vankileiriä.

Guantanamon vankila Kuubassa.
Guantanamon vankila Kuubassa. Kuva on vuodelta 2007. Kuva: EPA
Simo Ortamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Omaniin on siirretty kymmenen vankia Guantanamon vankileiriltä, maan ulkoministeriö kertoo. Arabian niemimaalla sijaitseva Oman otti vangit vastaan presidentti Barack Obaman pyynnöstä.

Yhdysvaltojen viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa. Obama on pyrkinyt siirtämään mahdollisimman monta vankia pois Guantanamosta ennen virkakautensa päättymistä perjantaina.

Obama lupasi presidenttiehdokkaana sulkea vankileirin, mutta ei onnistunut siinä kahdeksan vuotta kestäneen virkakautensa aikana. Kongressi kielsi Obaman hallintoa siirtämästä vankeja Yhdysvaltojen maaperälle.

Tuleva presidentti Donald Trump on vastustanut vankien siirtoja ja lupasi vaalikampanjansa aikana täyttää sen Yhdysvaltojen vastustajilla.

Mikäli Omanin ilmoitus pitää paikkansa, Guantanamoon jää 45 vankia. Laajimmillaan vuonna 2003 leirillä oli lähes 680 vankia. Saudi-Arabia otti vastaan neljä vankia tammikuun alussa.

Yhdysvaltojen sotilastukikohdassa Kuubassa sijaitseva vankileiri perustettiin vuonna 2002 Afganistanin sodassa vangittuja taistelijoita varten. Valtaosaa on pidetty vankina ilman oikeudenkäyntiä.

Lähteet: AP, Reuters

Suosittelemme