Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Markus Mustajärvi arvostelee oikeusministeriötä

Kansanedustaja Markus Mustajärven (vas.) mukaan oikeusministeriö on toiminut hyvän hallintotavan, julkisuuslain ja perustuslain vastaisesti saamelaissopimuksen valmistelussa.

Markus Mustajärvi
Markus Mustajärvi Kuva: Mauri Ratilainen / AOP
Jyri Tynkkynen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi arvostelee oikeusministeriötä pohjoismaisen saamelaissopimuksen valmistelusta. Mustajärven mukaan ministeriö on jakanut tietoa sopimuksen sisällöstä vain hallituspuolueiden edustajille.

Mustajärven mukaan ministeriö on toiminut hyvän hallintotavan, julkisuuslain ja perustuslain vastaisesti.

Mustajärvi on tehnyt oikeusministeri Jari Lindströmille kirjallisen kysymyksen siitä, onko ministeriö toiminut Lindströmin mukaan oikein tiedotuksessaan saamelaissopimuksesta.

Myös SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä on arvostellut hallitusta siitä, että opposition edustajilla ei ollut mahdollisuutta tutustua sopimustekstiin yhtä varhain kuin hallituspuolueiden edustajilla.

– Tämä asettaa Lapin edustajat täysin epätasa-arvoiseen asemaan näin merkittävässä asiassa. En muista vastaavaa menettelyä.

Sopimus määrittelee yhteisen linjan

Pohjoismaisen saamelaissopimuksen osapuolina ovat Norjan, Ruotsin ja Suomen valtiot. Sopimuksella määritellään saamelaisvähemmistöjen vähimmäisoikeudet.

Neuvottelut ovat kestäneet viisi vuotta, ja sopimustekstistä saavutettiin alustava sovinto joulukuussa. Sopimus menee vielä pohjoismaiden saamelaisparlamenttien ja kansallisten parlamenttien hyväksyttäväksi.

Suomessa sopimuksen hyväksyminen merkitsisi muun muassa sitä, että saamelaisen virallinen määritelmä jouduttaisiin muuttamaan. Määrittely ratkaisee sen, ketkä saavat äänestää saamelaiskäräjävaaleissa.

Sopimusteksti on ehtinyt saada paljon vastustusta julkisuudessa. Muun muassa keskustan kaikki lappilaiset kansanedustajat arvostelivat sopimusta jo ennen kuin se tuli julki.

Suosittelemme