Hyppää sisältöön

"Viulunsoittaja katolla on ihmiskunnan perustarinoita" – Kai Hyttinen on innoissaan musikaaliroolista Kuopiossa

Tässä tuotannossa ei säästetä väärästä päästä, se on ainutkertainen mahdollisuus, Hyttinen sanoo.

Kai Hyttinen.
Kai Hyttinen Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Seppo Tikkanen

Kuopion kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalissa soittaa kaikkiaan 46 Kuopion kaupunginorkesterin soittajaa, he esiintyvät kahdessa vuorossa. Lisäksi mukana on ulkopuolisia haitarin- ja mandoliininsoittajia.

– Siellä ovat oikeat soittimet oikeilla paikoilla ja tunnen kapellimestari Mika Paasivaaran vuodesta 1989. Meillä on pitkä tuttavuus ja sitä kautta luottamustekijä valmiina, Hyttinen sanoo.

Kai Hyttinen on miettinyt Viulunsoittaja katolla -musikaalin välittämää viestiä upean musiikin ohessa ja sanoo sen olevan ihmiskunnan perustarinoita hyvässä ja pahassa. Musikaali sijoittuu Ukrainaan, Anatevkan kylään. Köyhällä juutalaisella maitomiehellä, Tevjellä on viisi tytärtä ja heidän naima-aikeensa huolettavat, samoin lisääntyvä juutalaisvastaisuus.

– Siinä on mukana kaikki ne elementit, joita on tapahtunut kaikkina aikoina. Saman kylän ystävät kääntyvät vihollisiksi, jotain tiettyä kansanryhmää vainotaan, ihmiset joutuvat pakosta lähtemään vanhoilta asuinsijoiltaan, perheet hajoavat. Samaa tapahtuu joka puolella maailmaa, se on hyvin ajankohtainen. Historia toistaa itseään, valitettavasti se näin on.

"Toinen jalka ollut jo pitkään teatterissa"

Hyttinen sanoo, että musikaalissa taistelevat keskenään periaatteet, perinteet ja sydän. Jossain vaiheessa traditio voittaa sydämen.

Hyttinen on tehnyt maitomies Tevjen roolin edellisen kerran 2000-luvun alussa. Keskiöön muistoista nousee Tevjen jatkuva huoli ja kamppailu siitä, mihin ryhmään hän kuuluu. Traditio määrittää, missä ovat hänen toimintansa rajat.

Kai Hyttinen.
Kai Hyttinen. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kai Hyttinen ei ole aikaisemmin työskennellyt Viulunsoittaja katolla -musikaalin ohjaajan Priit Pedajasin kanssa.

– Pari kertaa on nyt tavattu ja on syntynyt heti luottamus. että hän tietää, mitä haluaa.

Kai Hyttinen on tehnyt musiikkia jo 50 vuoden ajan. Alun perin hän tuli tunnetuksi iskelmälaulajana, mutta iän myötä musiikin lajit ovat laajentuneet ja myös teatterityöskentely on tullut tutuksi jo 1990-luvun alusta.

– Toinen jalka on ollut pitkään teatterissa. Sillä on ollut merkittävä osuus elämästä. Viime vuosina olen yleensä tehnyt yhden kesäteatteriesityksen vuodessa. Ne ovat siitä mukavia, että ovat ohi parissa kuukaudessa. Repertuaariteatterin esitysrytmi on erilainen, se pitää varattuna pitkän aikaa.

Edellisen kerran Viulunsoittaja katolla -musikaalia on esitetty Kuopiossa vuonna 1967. Se sai silloin 115 esityskertaa ja sen näki noin 30 000 katsojaa.

Musikaalin ensi-ilta oli vuonna 1964 Broadwaylla. Se on edelleen yksi maailman rakastetuimmista ja suosituimmista musikaaleista. Siinä on mukana monia klassikkosävelmiä kuten Rikas mies jos oisin ja Nousee päivä, laskee päivä.

Suosittelemme sinulle