Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Soini Brysselissä: Turkin kanssa pitää olla tekemisissä

Ulkoministeri esitteli korkean tason Turkin-matkansa satoa Brysselissä.

Margot Wallström ja Timo Soini .
Ulkoministeri Timo Soini keskusteli Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin kanssa Brysselissä. Kuva: Emmanuel Dunand / Lehtikuva / AFP
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL Ulkoministeri Timo Soini (ps.) asettui jälleen maanantaina Turkin ja EU:n välisen sillanrakentajan rooliin, kun hän esitteli eurooppalaisille kollegoilleen Turkin-matkansa antia.

Soini tapasi viime viikolla Ankarassa Turkin presidentin, pääministerin, ulkoministerin ja Eurooppa-ministerin. Lisäksi hän piti puheen Turkin suurlähettiläspäivillä.

– Minun kantani on se, että meidän pitää olla Turkin kanssa tekemisissä, Soini sanoi.

– Sain oikein hyvän vastaanoton. Kukaan ei moittinut ja jokunen kiitti, hän kuvaili ministerikollegoiden reaktioita.

Itävalta ehdotti joulukuussa Turkin ja EU:n välisten jäsenyysneuvotteluiden jäädyttämistä. Hollanti on ollut samalla kannalla. Myös Euroopan parlamentti haluaisi keskeyttää neuvottelut.

Vaatimusten taustalla ovat Turkin hallituksen kovat puhdistukset, jotka se aloitti viime heinäkuussa epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on pidätetty ja erotettu tehtävistään. Oppositiota ja lehdistöä on suljettu vankilaan.

Jäsenyysneuvotteluita kuitenkin jatketaan ainakin nimellisesti, vaikka uusia neuvottelulukuja ei käytänössä avatakaan. Soini kertoi korostaneensa Ankarassa, että Turkin kehitykselle on kaksi vaihtoehtoa.

– Kerroin [Turkin johdolle] tietysti, että meidän mielestä Turkille Eurooppa on se suunta. Jos tämä ei toteudu, niin suunta tulee olemaan Lähi-itä, Soini sanoi.

Viimeksi Soini vei viestiä Turkista Brysseliin marraskuussa, kun hän kertoi kollegoilleen Turkin ulkoministerin kanssa käymästään puhelinkeskustelusta. Turkin suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa Soini muistutti, että Turkki hyväksyttiin EU:n jäsenehdokkaaksi Helsingin huippukokouksessa 1999.

Suosittelemme