Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kiista puhemiehestä hajotti EU-parlamentin suuren koalition – uusi puhemies valitaan tänään

Ennakkosuosikki uudeksi puhemieheksi on Italian entinen EU-komissaari Antonio Tajani.

Gianni Pittella, Guy Verhofstadt ja Antonio Tajani osallistuivat puhemiesehdokkaiden väittelyyn Brysselissä 11. tammikuuta.
Gianni Pittella, Guy Verhofstadt ja Antonio Tajani osallistuivat puhemiesehdokkaiden väittelyyn Brysselissä 11. tammikuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA
Petri Raivio
Avaa Yle-sovelluksessa

**STRASBOURG **Euroopan parlamentti valitsee uuden puhemiehen tänään tiistaina. Ennakkosuosikki vaalissa on entinen EU-komissaari, italialainen Antonio Tajani. Hän on parlamentin uuden koalition ehdokas.

Parlamentin jäsenen Henna Virkkusen (kok.) mukaan parlamentin uuteen koalitioon kuuluu keskustaoikeiston EPP:n ja liberaalien Alden lisäksi myös brittikonservatiivien hallitsema ECR. ECR-ryhmä korvaa koalitiossa parlamentin toiseksi suurimman ryhmän, sosiaalidemokraattisen S&D:n.

Uuden koalition ryhmät tekevät muutenkin jatkossa yhteistyötä, kun parlamentti käsittelee komission lakialoitteita.

Sosiaalidemokraattien S&D-ryhmän ehdokkaana on ryhmän italialainen johtaja Gianni Pittella. Liberaalien Alde on asettanut ehdolle Belgian entisen pääministerin Guy Verhofstadtin.

Eurooppalaisten puolueryhmien liittolaissuhteet menivät uusiksi Euroopan parlamentissa puhemiehen valintaa koskevan erimielisyyden seurauksena.

Sosiaalidemokraattinen S&D-ryhmä irtautui aiemmasta koalitiosta, koska se halusi asettaa oman ehdokkaansa parlamentin puhemiehen vaaliin. EPP ja S&D olivat sopineet, että puhemiehen tehtävä vaihtuu S&D-ryhmältä EPP:lle vaalikauden puolivälissä.

Demarileirissä kuitenkin katsottiin, että sopimuksen toteutuminen antaisi EPP:lle liian vahvan aseman, sillä EPP:llä on jo hallussaan komission ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan paikat.

Suomalaisittain asetelma Euroopan parlamentissa muistuttaa jatkossa tilannetta Suomen eduskunnassa. Koalitiossa ovat mukana kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten eurooppalaiset viiteryhmät. Politiikan teon kannalta tilanne on toki erilainen, sillä Euroopan parlamentissa ei ole oppositio-hallitus -asetelmaa.

Viimeiset kaksi kautta eli viisi vuotta parlamentin puhemiehenä toiminut Martin Schulz ilmoitti syksyllä palaavansa Saksan politiikkaan.

Suosittelemme sinulle