Tietokirjailija ja blogisti Sampo Sammalisto on nakannut perinteiset tehtävä- ja työlistat roskiin. Hän tarkastaa ajankäyttönsä ja tehtävät nykyisin sähköisestä kalenterista.
– Siihen on helppo laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja muistaa ne, Sammalisto perustelee.
Yksi asia kerrallaan
Tehtävälistojen kasaantuminen ja niiden huono hallinta voi johtaa siihen, että asiat tulee hoidettua puolittain.
– Olen poistanut sähköposti-ilmoituksetkin matkapuhelimestani. Näin siksi, että haluan itse päättää, milloin minulla on sopiva hetki lukea sähköposteja. Ei niin, että postin lähettäjä päättää, milloin niitä luen, Sammalisto kertoo.
Olen poistanut sähköposti-ilmoituksetkin matkapuhelimestani.
Sampo Sammalisto
Sammalisto muistuttaa, että sähköisen kalenterinkin laatiminen on taitolaji.
– Sen hiominen voi kestää kauan. Pitää muistaa, että asioita ei kannata laittaa kalenteriin rinnakkain, vaan aina peräkkäin. Yksi asia pitää hoitaa kerrallaan.
Kalenterissa tärkeysjärjestys
Sampo Sammalisto näkee perinteisen ranskalaisilla viivoilla tehdyn tehtävälistan hyvin abstraktina ja kaukana käytännöllisestä.
Mikäli sama lista laaditaan kalenteriin, niin Sammaliston mukaan joutuu miettimään esimerkiksi, että kauanko tehtävään kuluu aikaa ja milloin sen tekee. Hän toteaa, että lista muuttuu kalenterissa heti käytännölliseksi.
Asioita ei kannata laittaa kalenteriin rinnakkain, vaan aina peräkkäin.
Sampo Sammalisto
– Jos laitat sähköiseen kalenteriin esimerkiksi kolme asiaa, niin hyvin pian huomaat, että joku asia on tärkein ja se pitää tehdä ensin. Listojen pitäminen on mielekästä, mutta kalenterointi on vielä järkevämpää, Sammalisto sanoo.
– Ajastan kalenteriini tehtävään kuluvan ajan, esimerkiksi johonkin kirjoitustehtävään vaikka 10:30-12:00, Sammalisto toteaa.
Kännykkä kauas käsistä
Ajanhallinnasta luennoiva ja kirjoittava filosofian tohtori Sampo Sammalisto muistuttaa myös, että kännykkään tuijottamista voi helposti vähentää.
– Itse laitan kännykän nykyisin syvälle povitaskuun vetoketjun taakse. Sieltä se on paljon vaikeampi ottaa esille, kuin että se olisi jatkuvasti kädessä.
Kotona kännykän voi laskea vaikka hyllylle lepäämään.
– Laiskoja kun olemme, emme sitä sieltä välttämättä jatkuvasti ole hakemassa käsiimme, Sammalisto naurahtaa.