Yhdysvalloissa lähes 60 demokraattien kongressiedustajaa on ilmoittanut jäävänsä pois tulevan presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisjuhlallisuuksista, kertoo Washington Post -lehti. Edustajat protestoivat poissaolollaan Trumpin mielipiteitä ja puheita, erityisesti kongressiedustaja John Lewisin elämäntyön halveksimista.
Lewis on sankari monille amerikkalaisille. Hän oli muun muassa merkittävä jäsen Amerikan kansalaisoikeusliikkeessä. Lewis on ollut kaikkiaan 30 vuotta kongressissa.
Poisjäävien edustajien määrä on kasvanut. Vielä maanantaina heitä oli alle 30. Demokraateilla on kongressissa kaikkiaan 194 edustajaa, joten protestoivien määrä lähenee jo kolmannesta heistä. Tapaus on poikkeuksellinen USA:ssa.
Myös vuonna 1973 presidentti Richard Nixonin toista virkaanastujaistilaisuutta boikotoitiin laajasti.
Trumpin tiedottaja Sean Spicer kohauttaa olkiaan protesteille.
– Haluaisimme, että jokainen kongressin jäsen osallistuisi, mutta jos he eivät aio osallistua, meille jää hienoja paikkoja muille osallistujille. Säälittävää, etteivät nämä ihmiset halua osallistua maltilliseen vallansiirtoon, Spicer kommentoi uutistoimisto AP:lle.
Trump ja muut republikaanit pitävät demokraatteja huonoina häviäjinä. Heidän mielstä demokraattien on vain hyväksyttävä vaalitulos ja siirryttävä eteenpäin.
Donald Trump astuu uuteen virkaansa perjantaina 20. tammikuuta.
Boikottikohu alkoi viikonloppuna
Viikonloppuna Georgian kongressiedustaja John Lewisin poisjäämisilmoituksesta nousi kohu USA:ssa. Median otsikoissa tapauksen kerrottiin olevan ensimmäinen kerta kun konkariedustaja Lewis jää pois. Tosiasiassa Lewis oli poissa myös presidentti George W. Bushin virkaanastujaisista vuonna 2001.
Trump twiittasi heti tiistaiaamuna, että Lewis on jäänyt pois myös George W. Bushin virkaanastujaisista. Myös Lewisin toimisto vahvisti tiistaina, että kongressiedustaja Lewis oli jäänyt pois Bushin juhlallisuuksista.
– Hänen poisjäämisensä oli myös tuolloin eräänlaista toisinajattelua, tiedottaja Brenda Jones sanoi. Hän uskoi, että vaalien tulos oli ristiriidassa Floridan tulosten kanssa ja Yhdysvaltain korkeimman oikeuden väliintulo oli ennennäkemätöntä vapaan, oikeudenmukaisen ja avoimen demokratian prosessien kannalta.
Lewis ilmoitti viime viikolla, ettei hän pidä Trumpia laillisena presidenttinä.
– Mielestäni venäläiset ovat auttaneet tämän miehen valituksi tulemiseen. Samalla he myös turmelivat Hillary Clintonin ehdokkuutta, Lewis sanoi NBC:n haastattelussa.
Lewisin puheita on myös arvosteltu Yhdysvalloissa. Maan poliittiseen kulttuuriin ei kuulu arvostella valittua presidenttiä enää siinä vaiheessa, kun vaalitulos on jo virallisesti julistettu.
Lähteet: AP
Uutista täsmennetty 18.1. klo 9.40. Otsikon ja jutun sana "ennennäkemätön" korvattu sanalla "poikkeuksellinen" ja lisätty maininta Nixoniin kohdistuneesta boikotista.