Hyppää sisältöön

Asuntomessutalojen rakennus käynnistymässä – myös suuria hankkeita tulossa

Asuintalojen rakentaminen Porin Karjarannan asuntomessualueelle vilkastuu kesään mennessä. Muutamalla tontilla rakennustyöt ovat jo hyvässä vauhdissa.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle
Jari Pelkonen

– Tuohon tulee sitten se lasiterassi!

Ida ja Jussi Niinimäki esittelevät toimittajalle innostuneena työnimellä Hohde kulkevan omakotitalonsa pohjaa Porin Karjarannan asuntomessualueella. Kyseessä on vajaan kahdensadan neliön yksikerroksinen puurakenteinen omakotitalo, unelmien koti nuorelle pariskunnalle.

Jussi urakoi pitkää päivää talon perustusten parissa jo joulukuussa. Nyt talon perustukset ovat jo lähes valmiit. Pariskunnan tilaama talopaketti toimitetaan asuntomessualueelle maaliskuussa. Sisätöihin on tarkoitus päästä pian sen jälkeen.

– Kyllä tässä varmasti matkan varrella tulee pitkiä päiviä ja on ollut nyt jo. Luulen, että se palkitsee senkin edestä sitten, Jussi kertoo.

Pariskunta haluaa talostaan messukohteen, jossa varsinkin talon automaatioratkaisut herättäisivät kiinnostusta. Jussi työskentelee automaatioalalla, ja osaaminen auttaa suunnittelussa.

– Tarkoitus on tehdä vähän uudempiakin ratkaisuja, mitä tällä hetkellä ei ehkä ole vielä olemassa, Jussi valottaa.

Sama toive on myös Ida Niinimäellä.

– Tottakai halutaan vähän sellaista, mitä välttämättä ei ole ihan kaikilla. Yritetään näyttää vähän jotain, mitä ei vielä olisi nähty, hän kertoo.

Rakentaminen vilkastuu kesään mennessä

Niinimäet ovat liikkeellä hyvissä ajoin, sillä asuntomessualueen tonteista suuri osa ammottaa vielä tyhjyyttään. Messujen alkuun on aikaa reilut puolitoista vuotta.

Messujen projektipäällikkö Kari-Matti Haapala odottaa alueen vilkastuvan rakentajista viimeistään kesällä. Rakennuslupahakemuksia on jo käsittelyssä useita.

– On ilo seurata suunnitelmien rikkautta. Kohteiden kustannusarviot vaihtelevat 200 000–800 000 euron välillä. Väliin mahtuu paljon erilaista toteutusta, Haapala kertoo.

Alueella on yhteensä 28 pientalotonttia. Näistä kahdella ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia suunnitelmia vireillä. Haapala uskoo, että messuilla kaikille tonteille saadaan esittelykohde pystyyn.

– Täytyy tässä alkaa näitä tontteja uudelleen kaupittelemaan, Haapala sanoo.

Poriin ensimmäiset puukerrostalot

Suuremmista messuhankkeista yksityinen päiväkoti ja ikäihmisille suunnatut puukerrostalot ovat nytkähtämässä eteenpäin.

Senioriasumiseen suunniteltu Virkkulankylä-konsepti toisi Poriin kaupungin ensimmäiset puurakenteiset kerrostalot: kaksi viisikerroksista asuinrakennusta ja kaksikerroksisen palvelutalon. Yhteensä kerrosalaa on melkein 4 500 neliötä.

Pitkälti yli 10 miljoonan euron rakennushanke odottaa parhaillaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoituspäätöstä.

Hankkeen taustalla olevan Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtajan Leo Tolosen mukaan yhtiöllä on valmiudet aloittaa rakentaminen myös kovan rahan turvin.

– Toivotaan ja uskotaan Araan, mutta jos se jostain syystä jää toteutumatta, lähdemme iskemään kovalla rahalla, Tolonen kertoo.

Hän arvelee Aran päätöksen olevan odotettavissa vielä tammikuun aikana. Rakennuslupahakemuksen yhtiö aikoo jättää maaliskuun loppuun mennessä.

– Uskon, että Porin rakennusvalvonta suoriutuu lupakäsittelystä kuukaudessa. Touko–kesäkuun vaihteessa pitäisi kuokka olla maassa, Tolonen kertoo.

Suosittelemme sinulle