Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

VR virittää nyt yhteistyötä: Kiistellyn konepajan ostajan halutaan miellyttävän myös asukkaita

VR etsii edelleen ostajaa Helsingin Vallilassa sijaitsevalle entiselle konepajalleen. Bauhausin ostohakemus kaatui tiistaina kaupunkisuunnittelulautakunnassa asemankaavan vastaisena.

Bruno
Kuva: Yle
Elina Jämsen,
Saija Nironen
Avaa Yle-sovelluksessa

VR:n mukaan Vallilassa sijaitsevat vanhat makasiinit ovat edelleen myynnissä. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hylkäsi tiistaina asemakaavan poikkeusluvan, joka olisi mahdollistanut saksalaisen rautakauppakeskus Bauhausin muuton tiloihin.

VR:ltä kerrotaan, ettei päätös vaikuta heidän suunnitelmiinsa tilojen luopumisesta.

– VR:llä on hyvän aikaa sitten tehty päätös, että tämän alueen omistaminen ei ole strateginen linja. Me olemme joukkoliikenne-, kuljetus- ja rakennusyhtiö ja keskitymme ydinliiketoimintoihimme. Kun oma toiminta alueella on jo päättynyt, niin alueen omistuksesta ollaan luopumassa, sanoo VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu.

VR oli jo julkisen keskustelun perusteella varautunut siihen, ettei poikkeuslupaa tule. Yhtiö etsii tiloille edelleen ostajaa.

Myös Bauhaus kertoo jatkavansa etsintää uusista toimitiloista Helsingissä.

– Olemme jo pitkään etsineet uusia sijoittumispaikkoja pääkaupunkiseudulta ja etenkin Helsingin kaupungin rajojen sisältä uudelle tavaratalollemme. Jatkamme nyt tätä työtä, ja keskustelua Helsingin kaupungin kanssa, toteaa talousjohtaja Ansu Saarela sähköpostiviestissään.

VR keskustelee tiloista Konepajaliikkeen kanssa

VR ei kommentoi sitä, onko suunnitelmat Bauhausin kanssa nyt kokonaan kuopattu tai onko tiloille ilmaantunut muita ostajaehdokkaita. Lehtipuu kuitenkin ilmaisee, että tiloille haetaan ratkaisua, joka miellyttäisi kaikkia osapuolia.

– Nämä ovat erittäin hienoja ja arvokkaita teollisuusrakennuksia. Pitäisi löytyä sellainen taho, joka pystyisi pitämään rakennukset kunnossa ja investoimaan niihin. Tällaista kumppania olemme yleisellä tasolla etsimässä, sanoo Lehtipuu.

Tuhannet helsinkiläiset haluavat pitää VR:n vanhan konepajan kulttuurikäytössä. Tällä hetkellä tiloissa toimii kulttuurikeskus Bruno, jolla on VR:n kanssa toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus, jossa on kuuden kuukauden irtisanomisaika.

Tilojen tulevaisuudesta kamppailemaan on syntynyt myös Brunosta erillinen Konepajaliike.

– Meillä on tarkoitus tavata ensi viikolla Konepajaliike, jossa on alueen asukkaita ja muita toimijoita. Olemme kutsuneet heidät tänne keskustelemaan asioista. Tämä on ihan normaali tapaaminen, ei mikään varsinainen neuvottelu, sanoo Lehtipuu.

– Se, minkälaista toimintoa sinne pitkällä aikavälillä saadaan ja millaiseksi toiminta kehittyy, jää nähtäväksi. Ei yhden poikkeusluvan käsittely sitä isoa kuvaa kuitenkaan muuta.

Suosittelemme