Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

"Ilmastonmuutos ei ole huijausta" – USA:n ympäristönsuojelujohtaja pyörsi puheensa historiallisen lämpimän vuoden jälkeen

Nasa ja NOAA kertoivat raporteissaan, että 2016 on historian lämmin vuosi – kolmatta kertaa peräkkäin.

Scott Pruitt
Scott Pruitt Kuva: Aaron P. Bernstein / AFP
Marika Kataja-Lian
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtoon nouseva Scott Pruitt on myöntänyt, että ilmastonmuutos ei ole huijausta.

Lausunto on ristiriidassa presidentiksi nousevan Donald Trumpin lausuntojen sekä Pruittin omien aiempien lausuntojen kanssa. Pruitt kertoi kannastaan Yhdysvaltain senaattorien kuulemisessa keskiviikkona.

– En usko, että ilmastonmuutos on huijausta, Pruitt sanoi tilaisuudessa.

Donald Trump on sanonut, että ilmastonmuutos on kiinalaisten juoni, jolla pyritään vahingoittamaan Yhdysvaltoja talouskilpailussa.

Pruitt kuitenkin sanoi, että tiedemiehet ovat yhä erimielisiä ilmaston lämpeämisen laajuudesta sekä siitä, onko se ihmisen aiheuttamaa.

2016 ennätyslämmin vuosi

Pruitt kommentoi ilmaston lämpenemistä vain vajaata tuntia sen jälkeen kun Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja Liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA olivat julkistaneet erilliset raporttinsa keskiviikkona.

Raporttien mukaan 2016 oli jälleen kuumin vuosi mitatun historian aikana. Viime vuonna keskimääräinen lämpötila oli vajaan asteen verran lämpimämpi kuin viime vuosisadan keskiarvo ja 0,07 astetta lämpimämpi kuin 2015, joka oli aiempi ennätysvuosi.

Kyseessä oli jo kolmas kerta, kun vuotuinen lämpötilaennätys ylittyi peräkkäin. Lämpötilaennätys on rikkoutunut vuosina 2005, 2010, 2014, 2015 ja 2016.

Tutkimuksen mukaan Grönlannin ja Antarktiksen jääpeitteet ovat kutistuneet kooltaan, kun taas valtamerien pinta on noussut keskimäärin vajaat 18 senttimetriä viime vuosisadan aikana.

NOAA:n mukaan 2016 koettiin paikoin ennätyksellisen kuumia säitä. Intiassa mitattiin 19. maaliskuuta maan kaikkien aikojen korkein lämpötila 51 astetta. Iranissakin rikottiin maan ennätys 53 asteen kuumuudella heinäkuun 22. päivä. Kuwaitissa puolestaan mitattiin Aasian kaikkien aikojen kuumin lämpötila 54 astetta 21. heinäkuuta.

– Ilmastonmuutos on yksi 21. vuosisadan suurimpia haasteita eikä se näytä hidastumisen merkkejä, sanoi University College Londonin professori Mark Maslin.

Nasan ja NOAA:n raportit ovat linjassa aiemmin tässä kuussa julkaistun eurooppalaisen ECMWF-keskuksen raportin kanssa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle