Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Golfkenttien valvonnassa paljastui yllätys – nurmikoilla käytetty kiellettyjä aineita

Tukesin valvonta paljasti puutteita joka kolmannella golfkentällä.

Pelaaja golfkentällä.
Virolahdella sijaitseva Kaakon Golf oli yksi niistä kentistä, joiden hoidossa käytettiin kiellettyjä aineita. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Satu Krautsuk
Avaa Yle-sovelluksessa

Golfkenttien hoidossa on paljastunut runsaasti puutteita. Tukesin valvonnassa paljastui, että noin kolmasosalla kentistä käytetään kiellettyjä kasvinsuojeluaineita.

– Kentillä käytettiin rikkaruohojen ja kasvitautien torjuntaan aineita, joita ei ole hyväksytty golfkentillä käytettäviksi, kertoo ylitarkastaja Lotta Kaila Tukesista.

Viime kesänä tehty valvontaisku oli kaikkien aikojen kattavin, sillä mukana oli noin 60 golfkenttää. Puutteiden määrä oli Kailan mukaan poikkeuksellisen suuri.

– Valvonnoissamme ei yleensä saada näin suuria prosentteja.

Valkoapila nielaisee pallot

Valvonnassa selvisi, että golfkentille oli epäselvää, mitä kasvinsuojeluvalmisteita niillä saa käyttää. Esimerkiksi Virolahdella sijaitsevasta Kaakon Golfista kerrotaan, että kielletyn aineen käyttö oli vahinko.

– Meillä ei ollut ajantasaista tietoa, kun ainetta hankittiin. Se oli puhdas moka ja vahinko, sanoo kentänhoitaja Juha Heijari.

Kentillä käytetään rikkaruohon ja kasvitautien torjunta-aineita mm. valkoapilan takia. Suuret esiintymät haittaavat valkoisen pallon näkyvyyttä kentällä.

Se oli puhdas moka ja vahinko.

Juha Heijari

Ongelmia aiheuttavat myös ahkerasti kukkivat voikukat. Heijarin mukaan asiakkaille on tiedotettu näkyvästi aina, kun ainetta on levitetty.

– Mitään vahinkoa ei varmasti ole kenellekään tullut. Tiedote on aina laitettu näkyville, ja olemme kertoneetkin pelaajille, että ainetta on levitetty. Golfkentillä on leikkisä tapa muistuttaa pelaajia, että älkää nuolko palloja.

Kaakkois-Suomesta myös Lappeenrannassa sijaitseva Viipurin Golf sai Tukesilta nuhteita.

Tiedotus kunnossa

Myös Tukesista arvioidaan, että kielletyn aineen käytöstä tuskin on ollut kenellekään terveydellistä haittaa. Selvityksen mukaan aineiden käytöstä tiedotetaan hyvin ja niitä käytetään aikoina, jolloin kentällä ei liiku pelaajia.

– Aineita saa käyttää Suomessa, mutta luvanhaltija ei ole hakenut niille lupaa käyttöön golf-kentillä. Silloin me emme ole arvioineet tuotetta emmekä voi taata, että käyttö on turvallista, muistuttaa ylitarkastaja Lotta Kaila.

Golfkentille hyväksyttyjen valmisteiden pakkauksessa lukee käyttökohteena joko "nurmikot" tai "golf-nurmet". Näiden valmisteiden lisäksi golfkentillä voidaan käyttää esimerkiksi hiekkakäytävien rikkaruohontorjuntaan tarkoitettuja valmisteita, joiden soveltuvuus kentälle tulee niin ikään varmistaa erikseen valmisteen myyntipäällyksestä.

Puutteista ei tule sanktioita, vaan Tukes ohjeistaa golf-kenttien ylläpitäjiä jatkossa paremmin aineiden käytössä.

Suosittelemme sinulle