Hyppää sisältöön

Seeprahainaaras yllätti: Lisääntyi "neitseellisesti" akvaariossa – ehkä suurin ilman seksiä poikasia saanut eläin

Tutkijat jännittävät nyt, pystyvätkö poikaset sukukypsinä lisääntymään koirashaiden kanssa.

Kuva: Sea Life Helsinki
Ilpo Pajunen

Seeprahai Leonie yllätti pahan kerran Queenslandissa Australiassa sijaitsevan akvaarion työntekijät viime huhtikuussa: se sai kolme jälkeläistä.

Iloisen perhetapahtuman teki merkilliseksi se, ettei Leonie ole ollut tekemisissä koiraspuolisten seeprahaiden kanssa vuoden 2012 jälkeen.

Leonie oli aiemmin saanut koiraskumppaninsa Leon kanssa yli 20 jälkeläistä. Leonie ja Leo oli kuitenkin siirretty eri altaisiin, koska poikasia ei haluttu lisää.

Koska Leonie ei ollut ollut tekemisissä koirasseeprahaiden kanssa, arveltiin ensin, että se oli kyennyt säilömään Leon spermaa sisällään. Poikasten perintötekijät kuitenkin tutkittiin, jolloin ilmeni, että ne olivat äitinsä tarkkoja kopioita eli klooneja.

Partenogeneesi on harvinaista selkärankaisilla

Haiden lisääntyminen aseksuaalisesti ei ole täysin ennenkuulumatonta, mutta kuitenkin erittäin harvinaista. Partenogeneesinä tunnettua neitseellistä lisääntymistä tavataan selvästi useammin selkärangattomilla eläimillä.

Selkärankaisista lajeista selvästi alle promillen tiedetään lisääntyneen neitseellisesti. Eräs sellainen on Helsingin Vanhankaupunginlahdella viihtyvä hopearuutana, kertoo intendentti Markus Dernjatin Sea Life Helsingistä. Esimerkiksi eräiden rauskujen on myös havaittu lisääntyneen ilman seksiä.

Seeprahai on varsin yleinen akvaariokala. Sellainen on myös Sea Life Helsingissä. Mussukka-nimen saanut hai on poika, joten sen lisääntymistä itsekseen on turha odottaa.

Muiden pohjassa elävien hailajien lailla seeprahai laskee luonnossa munansa pohjaan, jossa ne aikanaan kuoriutuvat. Tässä suhteessa hait ovat kehittäneet erilaisia strategioita. Esimerkiksi ulapoilla elävät hait synnyttävät eläviä poikasia.

Dernjatinin mukaan on paljon mahdollista, että noin kolmemetriseksi kasvava seeprahai on suurikokoisin eläinlaji, jonka nyt tiedetään kykenevän partenogeneesiin.

Kuva: Sea Life Helsinki

Aiemmin ei ole havaittu lisääntymistavan muuttuneen onnistuneesti

Australialaistutkijoiden mukaan Leonie on myös ensimmäinen hai, jonka on havaittu lisääntyneen ensin seksuaalisesti ja myöhemmin aseksuaalisesti.

Aiemmissa haiden partenogeneettisissä lisääntymistapauksissa hailla ei ole ollut kokemusta seksuaalisesta lisääntymisestä.

Kyseessä on vasta kolmas kerta, kun tutkijat ovat havainneet yleensä minkään eläinlajin lisääntyneen ensin tavalliseen tapaan ja myöhemmin ilman seksiä. Aiemmat kaksi tapausta sattuivat vankeudessa pidetyille kotkarauskulle ja kuningasboalle.

Seuraavaksi tutkijat haluaisivat tietää, kuinka yleistä partenogeneesi on luonnossa.

Dernjatin pitää selviönä, että Leonien tapaus on vain jäävuoren huippu.

– Näitä lienee paljon enemmänkin, hän sanoo.

Partenogeneesi voi turvata populaation säilymisen tai tuhota sen

Lisääntyminen ilman koirasta voi turvata eläinpopulaation säilymisen, jos koiraita ei ole syystä tai toisesta saatavilla. Pidemmällä aikavälillä se ei kuitenkaan ole kestävä tapa lisääntyä.

Jos poikasilla on täysin samat geenit kuin emolla, voi populaation olemassaolo olla uhattuna olosuhteiden muuttuessa, sanoo Dernjatin. Geneettinen monimuotoisuus helpottaa lajien selviytymista poikkeusolosuhteissa.

Partenogeneesi lieneekin Dernjatinin mukaan kehittynyt joskus, kun siihen on ollut tarvetta. 

Australialaistutkijoita kiinnostaa myös se, kuinka käy Leonian poikasten, kun ne saavuttavat sukukypsyyden: pystyvätkö Cleo, CC ja Gemini lisääntymään koiraiden kanssa?

Jos lisääntyminen onnistuu, voi se tiukan paikan tullen turvata lajin säilymisen. Seeprahai on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Punaisella listalla – eli se on luokiteltu uhanalaiseksi.

Seeprahain poikkeuksellisesta lisääntymisestä kirjoittaa muun muassa Sciencealert-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää luontoaiheisia juttuja Yle luonto -sivustolta.

Suosittelemme sinulle