Hyppää sisältöön

DNA:n suurimmassa omistajassa Findassa valtataistelu – osakkailta kerätään valtakirjoja

Tietoliikenneyhtiö DNA:n suuromistajassa Findassa käydään valtataistelua, joka voi vaikuttaa merkittävästi DNA:n omistajaosuuksiin.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Pörssiyhtiö DNA:n suuromistajassa Findassa (siirryt toiseen palveluun)on käynnissä valtataistelu. Findan pienosakkaille on lähetetty kirjeitä, joissa kerätään valtakirjoja tukemaan Findan nykyisen johdon linjauksia. Finda omistaa tietoliikenneyhtiö DNA:sta kolmasosan ja on yhtiön suurin omistaja (siirryt toiseen palveluun).

Pienosakkaille lähettämässään kirjeessä porilainen kauppaneuvos Matti Linnainmaa kehottaa pienomistajia lähettämään valtakirjan Finda suuren omistajan Holding Oy Luurin toimitusjohtajalle. Linnainmaa istuu Luurin hallituksessa.

Luurilla oli vuodenvaihteessa 15,59 % Findan äänivallasta. Luurin taustalla on runsaasti satakuntalaisia yrityksiä ja yhteisöjä, kuten Länsi-Suomen Osuuspankki ja Porin kaupunki.

Findan johto vaihtoon?

Ylen saamien tietojen mukaan Findan nykyisessä hallituksessa pelätään yritysvaltausta ja sitä seuraavaa johdon vaihtoa. Tähän viittaa myös Linnainmaa kirjeessään.

– On pelättävissä, että uusi, merkittävä omistajataho pyrkii rahastamaan DNA:n arvonnousun välittömästi ja jakamaan Findan omaisuuden osakkeenomistajille eri keinoin. --- Tämän kaltainen kehitys ei voi olla DNA:n eikä toisaalta meidän "vanhojen ja uskollisten" Findan osakeenomistajien edun mukaista, Linnainmaa kirjoittaa.

Rival ostaa osakkeita

Findan osakkeita on siirtynyt viime aikoina runsaasti Rival-rahastoyhtiölle (siirryt toiseen palveluun), jonka rahastot ovat tällä hetkellä Findan suurimpia omistajia yli 30 prosentin osuudella. Yhtiö osti loppuvuonna merkittävän määrän Findan osakkeita teleyhtiö Anvialta ja PHP-Liiketoiminta Oy:ltä.

Aurejärven suvun jäsenten yhtiö Rival on kerännyt DNA:n omistajayhtiöiden osakkeita vuosien ajan, mutta kauppa on käynyt DNA:n arvonnousun myötä entistä voimakkaammin.

Findan osakkeiden arvo (siirryt toiseen palveluun) on kaksinkertaistunut vuodessa. Lounaissuomalaisilla yksityishenkilöillä ja yrityksillä on vielä runsaasti Findan osakkeita Findan taustalla olleiden paikallisten puhelinyhtiöiden peruna.

Eri linja Findan jatkosta

Ylen tietojen mukaan merkittävä osa Findan osakkaista on eri linjoilla yhtiön nykyjohdon kanssa ja pitää Findaa nykymaailmassa eräänlaisena jäänteenä, josta pitäisi päästä eroon. Yksi malli voisi olla Findan osakkeiden muuttaminen suoraan DNA:n osakkeiksi. Tämä muuttaisi merkittävästi myös sitä, kenellä on isoin äänivalta pörssiyhtiö DNA:ssa.

Pienosakkaat joutuvat valtataistelussa pohtimaan, lähtevätkö tukemaan Findan perinteistä linjaa vai luottavatko siihen, että uudet Findan suuromistajat tekevät pienomistajien kannalta parempia ja enemmän arvoa tuottavia linjauksia.

Findan yhtiökokous pidetään 27.2. Yle ei tavoittanut Matti Linnainmaata kommentoimaan asiaa.

Suosittelemme sinulle