Hyppää sisältöön

Lapsikuoro Solina on Kirkkomusiikkiliiton vuoden musiikkiyhtye – "Ainutlaatuinen ilmiö"

Seinäjoen seurakunnan lapsikuorossa laulaa pari sataa lasta. Kirkkomusiikkililiton vuoden musiikkiyhtyeelle on luvassa esiintymisiä ja rahapalkinto.

Solina-kuoro ja Pekka Simojoki esittivät keväällä 2016 uutta hengellistä lastenmusiikkia Seinäjoen Lakeuden ristissä. Kuva: Hanne Leiwo/Yle
Hanne Leiwo

Seinäjoen seurakunnan lapsikuoro Solina on valittu Suomen Kirkkomusiikkiliiton vuoden musiikkiyhtyeeksi 2017. Tämän vuoden musiikkiyhtye valittiin lapsi- tai nuorisokuorojen joukosta.

– Solina nousi esille ainutlaatuisena ilmiönä. Viikottain 200 lasta käy (kuoroharjoituksissa) laulamassa ja sitä riemua ja tekemisen iloa olen päässyt itsekin todistamaan, kertoo valinnan perusteluista Suomen Kirkkomusiikkiliiton toiminnanjohtaja Jonna Aakkula.

Solinalla on tekeillä tänä vuonna Solina-musikaali. Viime vuoteen kuului muun muassa konserttisarja ja levy yhdessä Pekka Simojoen kanssa. Simojoen musiikki oli uutta, tätä levyä varten tehtyä ja aika uudenlaista kristillistä lastenmusiikkia.

Bändisäestyksellä ja välillä värivalojen loisteessa esiintyvä kuoro uudistaa myös omalta osaltaan kirkkomusiikkia. Aakkulan mukaan kirkkomusiikki-käsitteen venyttämisessä totutusta uudenlaiseksi ei ole mitään pahaa.

– Ei kirkkomusiikki sitä tarkoita, että pitäisi olla vain tietynlaista. Toki perinteiset kirkkokuorot ovat tietty selkäranka, mutta meillä on kaikenlaista bänditoimintaa ja muskaritoimintaa. On aivan huipputason ryhmiä ja niin sanottuja laulutaidottomien ryhmiä, Aakkula sanoo ja muistuttaa, että tärkeätä on, että kokoonnutaan laulamaan ja pitämään hauskaa.

Esiintymisiä ja suuria suunnitelmia

Jonna Aakkulan mukaan Suomessa on kirkkomusiikin tekijöitä eri ryhmissä arviolta 50 000, josta parikymmentä prosenttia lapsia ja nuoria.

– On tietysti ihana saada lapset mukaan toimintaan pienestä pitäen. Sillä on merkitystä lasten oppimiselle ja hyvinvoinnille. Ja on ihana, kun lapset löytävät kotikirkon musiikkitoiminnan myötä ja tuovat perheensä ja kummit mukanaan. Sillä tavalla yhteisö kasvaa isommaksi kuin laulavien lasten joukko.

Solina-kuorolle valinta vuoden musiikkiyhtyeeksi tarkoittaa 1000 euron rahapalkintoa sekä esiintymistä Kirkon musiikkijuhlilla toukokuussa. Jonna Aakkulan mukaan pohdinnassa on myös yhteistyössä Solinan kanssa valtakunnallinen lapsikuorotapahtuma Seinäjoelle.

Solina-kuoroa johtaa Suvi Lehtimäki.

Suosittelemme sinulle