Paikallisen osuuspankin kohtalo pienessä Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla on noussut kyläläisten puheenaiheeksi. Monien Utajärven Osuuspankin vanhojen jäsenten mielestä viime aikaiset linjanmuutokset liittyvät henkilövalintoihin.
Tammikuun puolivälin ylimääräisessä osuuskuntakokouksessa kumottiin syksyllä tehtyjä henkilövalintoja hallintoneuvostoon.
Yksi kokouksessa eriävän mielipiteen pöytäkirjaan jättäneistä, varatuomari Antero Kassinen kertoo, että Utajärvellä uskotaan pankin keskusyhteisön ohjauksen koventuneen ja uhkaavan jo palvelua ja pankin tulosta.
Asiakkaat ovat ahdistuneita. He ovat hädässä.
Antero Kassinen
– Asiakkaat ovat ahdistuneita. He ovat hädässä. Keskusohjauksen koventuminen näkyy joka päivä. Luottoja annetaan kovin vähän ja asioita pannaan perintään kovalla kädellä, Kassinen kokee.
Utajärven Osuuspankin toimitusjohtaja ei halunnut tässä vaiheessa antaa asiasta lausuntoja.
Ylimääräisestä kokouksesta kanne
Odottamatta pidetystä uudesta kokouksesta aiotaan nostaa kanne ja ottaa yhteyttä finanssivalvontaan.
Varatuomari Antero Kassisen mielestä ylimääräinen Utajärven Osuuspankin osuuskuntakokous kutsuttiin koolle väärin perustein, sillä marraskuun kokouksessa vaali tehtiin oikeassa järjestyksessä.
– Tuolloin valitut henkilöt ovat laillisia hallintoneuvoston jäseniä, Kassinen toteaa.
Sen sijaan ylimääräisessä osuuskuntakokouksessa tehtiin eriävän mielipiteen jättäneiden mukaan muotovirheitä. Lisäksi marraskuun päätöksiä olisi pitänyt moittia käräjäoikeudessa, eikä järjestää ylimääräistä kokousta, Kassinen luettelee.
– Kanne nousee Oulun käräjäoikeuteen ylimääräisen kokouksen päätöksen moittimiseksi, Kassinen painottaa.
Itsenäisestä päätöksenteosta suuri huoli
Pankin otteiden koventumisen lisäksi pelätään irtisanomisia, ja lopulta koko itsenäisen Utajärven Osuuspankin haltuunottoa.
Lopussa häämöttää se, että itsenäinen pankki Utajärveltä loppuu hyvin todennäköisesti.
Antero Kassinen
– Huoli ja pelko on todellinen. S-pankki rynnistää, Oulun Osuuspankki mielii päästä Utajärvelle, lopussa häämöttää se, että itsenäinen pankki Utajärveltä loppuu hyvin todennäköisesti, Kassinen ennustaa.
Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja ei halunnut tässä vaiheessa antaa asiasta lausuntoja.
Utajärvi on kolmanneksi suurin osuuspankki Pohjois-Pohjanmalla. Sen taseen loppusumma on noin 220 miljoonaa euroa. Maakunnan 16 osuuspankista suurimmat ovat Oulu ja Raahe.
Utajärveläiset kokevat arvovaltakysymyksenä myös keskusyhteisön vaatimat muutokset sääntöpykäliin. Suostuminen koko osuuspankkiyhteisön yhteisvastuuseen tarkoittaisi, että äärimmäisessä konkurssitapauksessa utajärveläisten varallisuus jaettaisiin kaikkien, eikä ainoastaan paikallisten jäsenten kesken.
Sulautumiset suurempiin pankkeihin yleisiä
Pienten osuuspankkien sulautuminen suurempiin on ollut selvä trendi viime vuosina. Vuonna 2015 esimerkiksi Ylivieskan Osuuspankki sulautui Kokkolaan ja Sotkamon OP Kainuun Osuuspankkiin.
Vuonna 2016 muun muassa Oulun Osuuspankki sulki konttorinsa Ylikiimingissä, Lumijoella ja Kastellin kaupunginosassa.
Asiantuntijajohtaja Pekka Jaakkola OP Ryhmästä kertoo, että osuuspankkien fuusioita syntyy Suomessa vuosittain 2-6, ja konttoreiden lakkautuksia tapahtuu muutamia kymmeniä.
– Asiointi konttoreissa vähenee noin kymmenen prosenttia vuosittain, Pekka Jaakkola kertoo.
– Sähköinen asiointi puolestaan kasvaa huimaa vauhtia. Mobiilipalvelujen käyttö on jo ohittanut internetin kautta asioinnin.
Koko OP Ryhmän asiakasmäärät ovat toimintakertomusten ja osavuosikatsauksien mukaan kasvussa.