Hyppää sisältöön

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen Trumpin puheesta: Mannerlaatat eivät järky

Mykkänen uskoo Yhdysvaltain politiikan jatkuvuuteen. Trump ei esittänyt mahtipontisessa puheessaan hankalia reunaehtoja, mutta kasasi itselleen tukun suorituspaineita.

Kai Mykkänen
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) Kuva: Yle
Jari Strömberg

Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei esittänyt mitään sellaista konkreettista lupausta, joka ensikädessä vaikuttaisi maailman menoon.

– Vaikuttaa, että meillä on tahtova presidentti, joka kasaa itselleen paineita aika paljon saadakseen tekoja aikaiseksi. Tässä ei onneksi ollut mitään sellaisia uusia reunaehtoja, joista muodostuisi kynnyskysymyksiä yhteistyölle, Mykkänen sanoo.

Realismi voittaa

Mykkänen luottaa hallinnon jatkuvuuteen ja arkirealismiin.

– Uskon kyllä, että kun Trump ja hänen nimittämänsä avainvirkamiehet tänään kävelevät ensimmäistä kertaa virastojensa johtoon, niin tietynlainen arkirealismi tulee esiin. Yhdysvalloissa on kuitenkin paljon jatkuvuutta hallinnossa, joten en sinänsä usko, että tässä mannerlaatat järkkyvät.

Mykkäsen mukaan raju kampanjan aikainen "Amerikka ensin" -tyyli ja mahtipontinen tapa puhua vallan siirtämisestä kansalle saattaa särähtää korvaan. Mitään varsinaisesti uutta ei kuitenkaan noussut esiin.

Vapaakauppaa tarvitaan

– Trumpin kauppapolitiikassa tuntuu unohtuvan se, että Yhdysvaltojen teollisuustuotanto on itse asiassa kaksinkertainen 80-lukuun nähden ja työpaikkoja on syönyt lähinnä teknologinen muutos.

Joitain muutoksia sentään voi olla luvassa, Mykkänen uumoilee.

– Luulen, että mennään rajuihinkin puheisiin ja ehkä tekoihinkin. Itse toivon, että muutaman vuoden kuluttua huomataan, että ilman vapaakauppaa nimenomaan Yhdysvallat ei käytännössä pärjää.

Protektionismi uhka Suomelle

– Nykyään teollisuus vaan ei luo niin paljon työpaikkoja – toki hän tässä loi itselleen taas paineita näyttää protektionistisia tekoja kauppapolitiikassa. Se yhdistettynä koko länsimaailmassa näkyvään kaupan vastaiseen populismiin on huolta aiheuttavaa meille suomalaisille, jotka kuitenkin viennin vapaudesta vahvasti elämme.

Mykkänen löytää myös positiivisia lupauksia.

– Myönteistä oli, että Trump viittasi Yhdysvaltojen suurena kansakuntana lähtevän kehittämään myös uusimpia energiamuotoja. Tämän otin optimismia lisäävänä seikkana, kun hän ei myöskään maininnut hylkäävänsä ilmastosopimusta tässä yhteydessä.

Suosittelemme sinulle