Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Sanna Ukkola: Ei, Hillary ei osallistunut saatanallisiin rituaaleihin

Salaliittoteorioihin uskovat tutkitusti eniten ihmiset, jotka lukevat netin vaihtoehtomedioita, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Sanna Ukkola
Kuva: Yle
Sanna Ukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiesitkö, että laaja pedofiilirinki johtaa Yhdysvaltoja? Hillary Clinton on saatananpalvoja, ja hänen kampanjapäällikkönsä juo äidinmaitoa, verta ja spermaa saatanallisissa rituaaleissa.

Kaiken lisäksi Washingtonissa sijaitsevassa pizzaravintola Comet Ping Pongissa pyöritetään lapsiseksirinkiä. Lapsia ovat hyväksikäyttäneet muun muassa Hillary Clinton ja hänen kampanjapäällikkönsä.

Uskoitko? Toivottavasti et, sillä väitteet eivät – tietenkään – pidä paikkaansa. Kyseessä on pizzagateksi nimetty salaliittoteoria, johon tuhannet ja taas tuhannet salaliittoteoreetikot ikävä kyllä uskovat. Todisteita ei ole, mutta kun ihmiset haluavat uskoa jotain, sillä ei ole niin väliä.

**Parhaassa tapauksessa **salaliittoteoriat ovat harmitonta viihdettä. Pahimmassa tapauksessa ne voivat johtaa tragedioihin ja viattomien ihmisten maineen lokaamiseen.

Joulukuussa rynnäkkökiväärillä varustautunut mies tunkeutui kyseiseen Comet Ping Pong -pizzaravintolaan, koska hän halusi tutkia verkossa liikkuvia huhuja ravintolan kellarin lapsiseksiringistä. Ravintolassa ei ollut kellaria, ja väitteet olivat täyttä puppua.

**Presidentti Donald Trumpin **turvallisuuspoliittiseksi neuvonantajaksi nimitetty Mike Flynn jakoi ennen vaaleja Twitterissä linkin, jossa Clintonin väitettiin sekaantuneen skandaaliin. Lukemattomat valeuutissivut ja YouTube-kanavat levittävät täysin sepitteellistä teoriaa. Suomen Kuvalehden kolumnisti Pasi Kivioja kertoo, kuinka Suomessakin takavuosien julkkis jakoi Facebookissa pizzagate-teoriaa. Ex-julkkiksen päivitys keräsi valtavasti tykkäyksiä ja ihailevia kommentteja.

Voimme vain arvailla, minkälainen vaikutus valeuutisilla oli Trumpin valintaan presidentiksi. Todennäköisesti ne ovat vaikuttaneet, sillä joillakin uutisilla on ollut satojentuhansien, jopa miljoonien, jakomääriä.

**Nettiin on perustettu aitojen **lehtien nimiä jäljitteleviä valeuutissivustoja, esimerkiksi abcnews.com.co ja cnn.com.de, joiden sivustot näyttävät ensisilmäyksellä aidoilta. Jopa ammattitoimittajat levittivät Suomessa cnn.com.de:n juttua, jossa väitettiin Twitterin tuhonneen Trumpin tilin vihapuheen takia.

Toinen sivusto taas väitti, että Trumpia vastaan tehdyssä mielenosoituksessa protestoijalle olisi maksettu 3 500 dollaria osallistumisesta – ja Trumpin kannattajat levittivät uutista kulovalkean tavoin.

**Salaliittoteorioihin uskovat **tutkitusti eniten ihmiset, jotka lukevat netin vaihtoehtomedioita.

“Ironista, että vaihtoehtoporukka ei luota vääristyneinä pitämiinsä perinteisiin uutislähteisiin. Samat epäilijät ovat kaikkein alttiimpia omaksumaan valheellisia väitteitä, kun ne syötetään heille jostakin muualta. Missä se mediakriittisyys on silloin?” Kivioja kysyi osuvasti kolumnissaan.

On vaikea ymmärtää, kuinka yhtä aikaa voi olla tuohtunut perinteisen median uutisoinnista mutta hyväksyä kritiikittä ns. vaihtoehtomedian monet räikeät valheet. Yhdistelmä on järjetön.

**Ihmisillä on tapana **huomata uutiset ja näkemykset, jotka vahvistavat heidän omia käsityksiään. Ympäröivästä maailmasta siivilöityy tajuntaan asioita, jotka tukevat ennakko-olettamuksia. Tätä yleistä ajatusvirhettä kutsutaan vahvistusharhaksi tai vahvistusvinoumaksi. Sosiaalinen media vielä korostaa ilmiötä, sillä se näyttää sinulle sivustoja ja päivityksiä, joista se arvelee sinun pitävän aiemman somekäytöksesi perusteella.

Ei siis ihme, että salaliittoteoriat vetoavat niin moniin.

Yksi ajatteluharjoitus, jota itse käytän: jos olet täysin varma jostakin asiasta, keksi itsellesi vastaväitteitä. Yritä löytää perusteita sille, miksi asia voisikin olla juuri päinvastoin. Mitä vastaväittäjäsi voisi sinulle sanoa? Hyödyllinen harjoitus, joka usein tarjoaa aivan uusia näkökulmia.

Suosittelemme