Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Näyttelijä jalkautui palvelukeskukseen ja inspiroitui tarinoista: "Jaksan kuunnella samat jutut monta kertaa"

Eri alojen taiteilijat tekevät töitä osana sosiaali- ja terveyspalveluja Lahdessa tämän vuoden ajan. Jatkossa toiminta pyritään vakinaistamaan.

Näyttelijä Nestori Hellgren
Näyttelijä Nestori Hellgren tekee töitä vanhusten ja muistisairaiden parissa. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Näyttelijä-muusikko Nestori Hellgren toimii lahtelaisessa Lehtiojan palvelukeskuksessa kahdessa kerroksessa vanhusten ja muistisairaiden parissa.

Pesti alkoi joulukuussa ja kestää neljä kuukautta.

– Tavallista työpäivää ei ole. Tulen paikalle, kohtaan ihmisiä ja toimin sen mukaan. Saatan lukea asukkaille, voimme pelata ja keskustella tai voin vaikka järjestää demonstraatioita.

Minulla ei ole kiire.

Nestori Hellgren

Hellgren hyödyntää työssään näyttelijän työ- ja toimintatapoja: vuorovaikutusta, improvisaatiota ja hetkessä elämistä. Samalla hän tutkii yhteisön rytmiä ja pulssia.

– Osastoilla on monia toimijoita, mutta usein heillä on kiire. Minulla ei ole kiire. Istahdan asukkaiden kanssa juttelemaan ja pyrin samaistumaan heidän tarinoihinsa.

Draaman keinot, näyttelijän työkalut

Hellgren käsittelee tilanteita ja tarinoita kohtauksina. Hän uskoo, että voi soveltaa näkemäänsä ja kuulemaansa myös omaan työhönsä jatkossa.

– Kaikesta tästä saisi synnytettyä vaikka näytelmän. Täällähän on Lahti pienoiskoossa ja asukkaita siltä ajalta, jota ei enää ole, hän innostuu.

Näyttelijä on jo huomannut, että hänen työllään on merkitystä.

– Tiedän tapauksia, että kun asukkaille on kerrottu tulostani, heidän vireystasonsa nousee. He haluavat nousta sängystä ja tulla vaikka pyörätuolissa mukaan yhteiseen toimintaan ja tiloihin.

Yksi kärkihankkeista

Lahti ja vuoden alussa toimintansa aloittanut hyvinvointiyhtymä sai  viime vuonna 50 000 euroa Vuoksi-hankkeen ensivaiheeseen. Avustusta jaettiin viidelle käkihankkeelle.

Taide tuo uusia elämyksiä ja myös uutta näkökulmaa arjen rutiineihin.

Ismo Rautiainen

Taide- ja kulttuurilähtöisiä menetelmiä on kokeiltu Lahdessa sosiaali- ja terveyspuolella aiemminkin. Nyt tavoitteena on tehdä toiminnasta hankkeen myötä pysyvää.

– Taide tuo uusia elämyksiä ja myös uutta näkökulmaa arjen rutiineihin. Samalla se varmasti avaa sellaisia asioita, joita käytännön hoitotyössä tai sosiaalipalveluissa ei osata ottaa huomioon, sanoo toimialajohtaja Ismo Rautiainen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Eili Ikonen
Oganisaatiotaiteilija Eili Ikonen maalaa työhuoneessaan. Kuva: Heikki Kiseleff / Yle

Taiteen keinot tutuksi myös virkamiehille

Eri aloja edustavat kahdeksan taiteilijaa toimivat vanhusten, perheiden ja sosiaalikuntoutujien keskellä erimittaisia jaksoja.

Lisäksi mukana on hallintoon koko vuodeksi palkattu organisaatiotaiteilija. Hänen tehtävänään on muun muassa avata taiteen menetelmiä virkamiehille.

Jokaisella on - tai pitäisi olla - perusoikeus taiteeseen ja kulttuuriin asemasta tai elämäntilanteesta riippumatta.

Eili Ikonen

Kun tehtävää kuvaavaa titteliä ei ollut olemassa, se piti keksiä. 

– Nyt kun asiakkaille viedään ja heille järjestetään mahdollisuuksia osallistua taiteeseen ja kulttuuriin, minun tehtäväni on täällä hallinnossa vahvistaa käsitystä siitä, miksi se on tärkeää, kertoo kuvataiteilija Eili Ikonen.

Hän korostaa, että oikeus taiteeseen ja kulttuuriin on perusoikeus.

– Jokaisella on - tai pitäisi olla - perusoikeus taiteeseen ja kulttuuriin asemasta tai elämäntilanteesta riippumatta, hän toteaa. 

Suosittelemme sinulle