Hyppää sisältöön

Näytelmä kyseenalaistaa karkotukset – kohuun varautuva teatteri palkkasi järjestysmiehen

Tällä viikolla Porissa kantaesityksensä saava Karkotetut-näytelmä kertoo niistä ihmisistä, joille ei löydy paikkaa Euroopasta.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Suomen karkotuskäytännöt nostetaan kriittiseen tarkkailuun teatterin lavalla, kun porilainen Rakastajat Teatteri tarttuu Elina Izarra Ollikaisen tekstiin. Karkotetut kertoo Suomesta karkotettujen ihmisten kohtalosta.

Vaikka keskiössä eivät ole vain turvapaikanhakijat, on aihe hyvin herkkä. Siitä kertoo myös teatterin varautuminen yleisön saapumiseen. Saliin on palkattu ensimmäistä kertaa järjestysmies. Teatterinjohtaja Angelika Meusel kertoo, että Karkotetut sohaisee muurahaispesään. Sillä halutaan herättää keskustelua, mutta rauhallisessa ilmapiirissä.

Näytelmän kirjoittanut Elina Izarra Ollikainen ei ole ihan varma, kuka muurahaispesää sohaisee. Hänen mielestään se ei ole välttämättä itse näytelmä.

– Onko sohimassa teatteriväki vai se taho, joka tekee karkotuksista pikaisia päätöksiä yksi kärki edellä?

Elina Izarra Ollikainen

– Onko sohimassa teatteriväki vai se taho, joka tekee karkotuksista pikaisia päätöksiä yksi kärki edellä?

"Kansalaisilla velvollisuus keskustella"

Kirjailija on tutustunut karkotettujen tarinoihin henkilökohtaisesti. Niistä osa on nostanut tunteet pintaan. Erityisen raskaaksi Elina Izarra Ollikainen kokee Suomessa syntyneen lapsen tarinan, jolle annettiin karkotuspäätös ala-asteikäisenä.

– Lapsi, joka ei ole koskaan käynyt ulkomailla, joutuukin poistumaan maasta pysyvästi. Myös hänen äitinsä karkotettiin päivää ennen maisteriopintojen publiikkia.

Tällaiset tapaukset saivat Izarra Ollikaisen kyseenalaistamaan karkotuspäätöksiä.

Heräsi kysymys siitä, mitä maassamme tapahtuu.

Elina Izarra Ollikainen

– Heräsi kysymys siitä, mitä maassamme tapahtuu. Nyt puhutaan paljon turvapaikanhakijoista ja he näkyvät ulkomaalaislain otsikoissa, mutta laki koskee myös heitä, jotka eivät ole tulleet maahan turvapaikanhakijoina.

Izarra Ollikainen kokee, että kansalaisilla on velvollisuus osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun siitä, millä perusteilla päätöksiä tehdään.

Yhdistelmä totuutta ja tarinoita

Karkotetut-näytelmä pohjautuu valokuvaaja Katja Tähjän ja toimittaja Kaisa Viitasen samannimiseen kirjaan, jossa kerrotaan karkotettujen todellisia tarinoita.

Osittain fiktiivisessä, osittain dokumentaarisessa näytelmässä Elina Izarra Ollikainen on yhdistellyt näitä tarinoita keskenään.

Näytelmää varten kirjailija on haastatellut muun muassa poliiseja ja maahanmuuttoviranomaisia.

Suosittelemme sinulle