Telelääketiede ja potilaiden itsehoito ottavat nyt jättiharppauksia. Aiemmin potilaan piti matkata mittauksiin terveysasemalle tai ainakin kirjoittaa kotona tekemänsä mittaustulokset paperille ja lähettää tiedot hoitajalle. Nyt uusi tekniikka siirtää mittaustulokset automaattisesti potilaan terveystietoihin.
Astman etäseurannassa potilaalla on kotona käytössään puhallus- eli pef-mittari, jonka tulokset välittyvät bluetoothilla älypuhelimen sovellukseen ja edelleen potilaan omalle terveystilille. Sovellus myös muistuttaa mittausten tekemisestä ja huomauttaa, jos puhallus ei onnistunut.
Luotettavampia tuloksia halvemmalla
Etämittausta on kokeiltu Hämeenlinnassa ja laskettu sen tuomia säästöjä. Hämeenlinnan perusterveydenhuollossa kaupungin säästöksi on laskettu 38 000 euroa ja potilaiden säästöiksi 7 000 euroa vuodessa. Tältä pohjalta laskettuna Suomen kunnat saisivat astman etämittauksella kolmen miljoonan ja potilaat puolen miljoonan euron säästöt.
Etämittaus vapauttaa lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan aikaa enemmän varsinaiseen hoitotyöhön. Astmamittauksissa älytekniikalla tapahtuva automaattinen tietojen kirjaaminen voisi säästää 1 500 lääkärien ja yli 400 hoitajien työpäivää muuhun hoitotyöhön.
Kun kaikki menee suoraan koneelle, se helpottaa sekä hoitajien että lääkäreiden työtä.
Heini Puputti
Myös tulosten luotettavuus on parempi kuin vanhassa järjestelmässä. Laite huomauttaa epäonnistuneista puhalluksista ja kehottaa tekemään uuden puhalluksen.
– Tässä jäävät ne suttuiset käsintehdyt paperit pois. Kun kaikki menee suoraan koneelle, se helpottaa sekä hoitajien että lääkäreiden työtä, kiittelee sairaanhoitaja Heini Puputti Hämeenlinna terveyspalveluista.
– Kaikki epäilyttävät tulokset jäävät pois, laitetta ei voi huijata. Palaute on ollut hyvää, asiakkaat kokevat, että etämittaria on helppo käyttää.
Etämittaus sopii monen sairauden seurantaan
Säästöpotentiaalia kasvattaa se, että sama sovellus sopii myös verenpaineen, verensokerin ja veren happipitoisuuden sekä painon seurantaan. Tulevaisuudessa etämittausta voidaan käyttää paljon muuhunkin.
– Toivottavasti jatkossa lasketaan sitä, kuinka vähässä etämittausta ei käytetä, sanoo Elisa Oyj:n terveydenhuollon palveluiden johtaja Tuomas Mäkynen.
– Tällä hetkellä näkyy, että ammattilaiset haluavat oppia ja kehittää näitä palveluja helpottamaan elämäämme.
Tulevaisuuden terveydenhuolto on toisenlainen
Tällä hetkellä Hämeenlinnassa on käytössä 30 etälaitetta astmaatikoille. Hämeenlinnan terveysjohtaja Veli-Pekka Rautava arvioi, että Hämeenlinnassa etämittausten käyttö laajenee pikkuhiljaa sitä mukaa, kun käyttökokemuksia tulee.
– Vanhanlaiset mittarit jäävät varmasti jossain vaiheessa pois käytöstä. Astman lisäksi löytyy varmasti paljon muita kohteita, joissa etämittausta voi käyttää.
– Tulevaisuudessa terveydenhuolto näyttää aivan toisenlaiselta. Vain mielikuvitus on rajana, huomauttaa Rautava.