Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Rinne jyrää yhä – Harakka ja Tuppurainen eivät ole vakuuttaneet demareita puheenjohtajakiertueella

Yle Uutisten kyselyssä osa puoluekokousväestä syyttää Rinnettä valtapelailusta, osa pitää Tuppuraista liian oikeistolaisena ja osa penää Harakalta konkreettisia ehdotuksia.

Vasemmalta oikealle: Antti Rinne, Timo Harakka, Tytti Tuppurainen
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen (vas.) haastavat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen (oik.). Kuva: AOP / Lehtikuva
Hannu Tikkala

Kuopio, Jyväskylä, Vaasa, Joutseno, Tampere, Turku, Pori ja Oulu. SDP:n puheenjohtajakandidaatit ovat vierailleet jo useilla paikkakunnilla, mutta kiertue ei ole merkittävästi vaikuttanut ehdokkaiden kannatukseen.

Tämä on nähtävissä Ylen tuoreessa kyselyssä (20.1.–23.1.2017), jossa 500 puoluekokousedustajalta kysyttiin suosikkia kisassa. Yli puolet 311 vastanneesta puoluekokousedustajasta valitsisi seuraavalla puheenjohtajakaudelle Antti Rinteen.

– Rinteellä on paras profiili nykyisen äänestäjäkunnan pitämiseen. Timo Harakka on vastuuton populisti. Tytti Tuppurainen puolestaan menettäisi duunarimiehet, mutta ei voittaisi toimihenkilöitä läheskään niin paljon kuin voisi odottaa, yksi Rinteen kannattajista vastaa.

Rinteen kannattajien vastauksissa toistuvat samat asiat. Rinne on kiertänyt kenttää ahkerasti, parantanut esiintymistään ja puolueen kannatus on noussut.

Esiintymistaitojen parantumiselle näyttää kyselyn perusteella olevan katetta, sillä ennen kiertuetta puheenjohtajapaneelien ajateltiin suosivan Timo Harakkaa ja Tytti Tuppuraista.

Grafiikka
Kuva: Ylle Uutisgrafiikka

Nyt puheenjohtajakiertue on ylittänyt jo puolivälin, eikä eri medioiden (siirryt toiseen palveluun) tekemissä kannatuskyselyissä ei näy suuria muutoksia.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien joulukuun lopussa tehdyssä mittauksessa (siirryt toiseen palveluun) Rinnettä kannatti 57 prosenttia, Harakkaa 34 prosenttia ja Tuppuraista 9 prosenttia vastanneista kokousedustajista.

Yle Uutisten kyselyn tuloksia tarkasteltaessa pitää muistaa, että 49 edustajaa on jättänyt kantansa auki. Tämän lisäksi 189 edustajaa ei tavoitettu vastaamaan kyselyyn.

Vastanneiden määrä on kuitenkin suurempi kuin muissa tähän astisissa kyselyissä.

Yle Uutisten ja muiden medioiden kyselyitä ei voi suoraan verrata toisiinsa.

Rinne veisi toiset kierrokset

Yle Uutiset kysyi, ketä kokousedustajat äänestäisivät mahdollisella toisella kierroksella puheenjohtajaksi. Mikäli mielipiteensä kertoneiden tahto toteutuisi, Rinne voittaisi reilulla erolla sekä Harakan että Tuppuraisen.

Toisesta kierroksesta tulisi hieman tasaisempi, jos Tuppuraisen sijaan Harakka haastaisi Rinteen. Harakan kannattajat vetoavat puolueen tulevaisuuteen.

– Harakka on Suomen Bernie Sanders. Uskon, että hän voi koota yhteen nuoria ja vanhoja sekä uudistaa puoluetta. Rinne on keskittynyt kaudellaan vain valtapelailuun, yksi Harakan kannattajista sanoo.

Graafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tuppurainen jäisi kauas Rinteestä mahdollisella toisella kierroksella, sillä useat ryhmittyisivät Rinteen taakse. Tuppuraisen kannattajat kuitenkin vetoavat ehdokkaansa kokemukseen puolueessa.

– Tuppurainen on puheenjohtajapaneeleissa osoittanut hallitsevansa asiat ja tilanteet. Hän on ehdokkaista varmin, selkein ja luotettavin menestymään muun muassa vaalitenteissä SDP:n ykkösnimenä, Tuppuraisen kannattaja sanoo.

Graffiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Tuppurainen on korostanut vaalikampanjansa aikana markkinatalouden ja vapaakaupan merkitystä Suomen hyvinvoinnille. Osa puoluekokousedustajista pitää Tuppuraista liian oikeistolaisena puheenjohtajaksi.

– Tuppuraisen politiikka on lähempänä kokoomusta kuin sosiaalidemokratiaa. Toista Urpilaista puolue ei enää kestä, Rinteen kannattaja kirjoittaa.

Harakan ja Tuppuraisen kamppailusta tulisi tasaisin kaikista kaksinkamppailuista, mutta kierroksen toteutumiseen tarvittaisiin lähes ihme. Molempien kannatus jää kauaksi Rinteen lukemista.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rinnettä haastettu puolueen tulevaisuudesta

Ennen SDP:n puheenjohtakiertuetta toimittajat ehtivät arvuutella, haetaanko vaalilla vain huomiota puolueelle vai haastetaanko istuvaa puheenjohtajaa kunnolla.

Timo Harakka on piikitellyt puheenjohtajakiertueella Rinnettä puolueen tulevaisuudesta, puolueen sote-mallin hitaasta valmistelusta ja kansainvälisen politiikan linjauksista.

– Olemme pikkupuolue huomispäivän suomalaisille, Harakka totesi oman kampanjansa avaustilaisuudessa.

Haastaminen ei kuitenkaan näy kannatusluvuissa. Osa edustajista pitää Harakkaa liian tuoreena demarikasvona puolueen johtoon, eivätkä kaikki usko Harakan sanomaan puolueen uudistamisesta.

– Harakka sanoo olevansa uudistaja, mutta ei esitä mitään konkreettista puheidensa tueksi, yksi Rinteen kannattajista sanoo.

Tuppurainen on puolestaan pyrkinyt tuomaan omaa vaihtoehtoaan esiin ja on kiinnittänyt vähemmän huomiota toisten kandidaattien sanomisiin. Osa kannattajista pitää linjaa ”ajantasaisimpana”, mutta osalle se ei riitä.

– Tuppurainen on liiaksi vain huolissaan. Häneltä kaipaisin jotakin muutakin viestiä kuin torjuntavoittoa trumpismista, Harakan kannattaja sanoo.

SDP:n puoluekokousedustajat valitsevat puolueen puheenjohtajan 3.–5.helmikuuta Lahdessa.

Lue myös: Ylen kysely: Hanna Kuntsi muita edellä SDP:n puoluesihteerikisassa

Suosittelemme sinulle