Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Trump sitoi terveysjärjestöjen kädet – aborttineuvonta maailmalla kielletty

Kansalaisjärjestöt varoittavat, että säädöksellä voi olla vakavia seurauksia maailmalla.

Uutisvideot: Trump sitoi terveysjärjestöjen kädet – aborttineuvonta maailmalla kielletty
Marija Skara
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisrahoitteisilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla.

Tuhannet kansainvälisesti työskentelevät terveysalan toimijat joutuvat nyt hankalaan asemaan. Järjestöt joutuvat päättämään tarjotako jatkossakin perhesuunnittelua vai menettääkö suuri osa toiminnan rahoituksesta.

Sääntö koskee kansalaisjärjestöjä, jotka työskentelevät ulkomailla ja saavat rahoitusta Yhdysvalloilta. Terveydenhuollon puolestapuhujat arvioivat  säädöksen seurauksien olevan vakavia.  Vaaralliset abortit tappavat vuosittain tuhansia naisia maailmassa.

– Naisten terveys ja oikeudet ovat Trumpin hallinnon ensimmäisiä uhreja, sanoi terveyttä ja sukupuolten tasa-arvoa edustavan keskuksen johtaja Serra Sippel.

– Tämä ”globaali kuristusote” lisää vaarallisia abortteja maailmalla, ja uskomme, että tämän takia naisia tulee kuolemaan, Sippel sanoi.

– Maailman laajuisesti ihmishenkiä pelastavien toimijoiden rahoituksen ei pitäisi olla poliittista peliä, sanoi Anne Starrs, Guttmacher-instituutin johtaja.

Aborttia vastustavat tahot ovat puolestaan kiittäneet Trumpia päätöksestä. Säädöksen loi aikoinaan presidentti Ronald Reagan. Myös presidentti George W. Bush allekirjoitti sen astuessaan valtaan vuonna 2001. EngenderHealth -järjestön mukaan tuolloin tuhannet kansalaisjärjestöt joutuivat vähentämään ohjelmiaan, jotka muun muassa edistivät äitien ja lasten terveyttä ja tarjosivat neuvontaa perhesuunnitteluun.

Yhdysvallat on yksi suurimmista rahoittajista kansainvälisille terveysjärjestöille, yksin Yhdysvaltain hallituksen avustusjärjestö USAid:n rahoitus on vuosittain 3 miljardia dollaria.

_Lähteet: AFP, Reuters  _

**Lue lisää: **

BBC: Trump executive order reverses foreign abortion policy

The Guardian: 'Global gag rule' reinstated by Trump, curbing NGO abortion services abroad

Suosittelemme sinulle