Hyppää sisältöön

Euroopan tiettävästi ainoa luostariviski tulee myyntiin keväällä Suomessa – "Meillä on valmiit suunnitelmat kansainvälisille markkinoille"

Pieni erä Valamon luostarissa tehtyä mallasviskiä tulee Alkon valikoimaan kevään aikana. Jatkossa luostari tavoittelee viskeilleen markkinoita myös maailmalta.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Ensimmäinen pieni erä Valamon luostarissa Heinävedellä valmistettua viskiä on tulossa myyntiin. Noin 600 pullon erä tulee näillä näkymin Alkon tilausvalikoimaan huhti–toukokuussa.

Viskiä on tehty luostareissa historiallisesti ympäri Euroopan ja tislaamoita on edelleen joissakin lakkautetuissa luostareissa. Heinävedellä on kuitenkin tiettävästi ainoa toimivassa luostarissa oleva viskitislaamo.

Ensimmäinen viskierä juhlistaa osaltaan Suomen 100-vuotista historiaa. Viskin valmistaminen Valamon luostarin tislaamossa alkoi vuonna 2014. Reseptejä on hiottu rauhassa ja valmistumassa on savutonta ja savuista viskiä. Tislaamossa on yli tuhannen litran kokoinen tislauspannu.

Viskin valmistuksessa tislatun nesteen kypsyttäminen on huomattavassa osassa. Lainsäädännön mukaan viskin on kypsyttävä vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä.

Valamon luostari on tislaamon pääomistaja 51 prosentin osuudella. Toiminnassa on mukana myös ilomantsilainen Hermannin viinitila, jonka kanssa luostari on tehnyt yhteistyötä jo parikymmentä vuotta. Viinien valmistus Valamossa alkoi vuonna 1997. 

Valamon luostarin tislaamon osakas Arttu Taponen arvioi, että luostarin viskit tulevat Alkon valikoimiin laajemmin aikaisintaan vuonna 2020.

– Siinä vaiheessa valmista tavaraa on oltava satojatuhansia litroja. Meillä on valmiit suunnitelmat myös kansainvälisille markkinoille. Ensimmäisenä katseet kohdistuvat Keski-Eurooppaan, Venäjälle ja Kiinaan.

Liiketoiminnassa halutaan hyödyntää Valamon luostarin tuhatvuotista historiaa.

– Sieltä saa tosi hyviä tarinoita. Pienemmille pullote-erille löytyy nimiä vaikka ortodoksisesta historiasta tai munkin nimistä, toteaa Arttu Taponen.

Lähivuodet näyttävät myös miten viskivalmistus heijastuu Valamon luostarin matkailijamääriin.

Suosittelemme sinulle