Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

EU:n parlamentin puheenjohtajaksi ehdolla ollut kuuro arvosteli unionin nykytilaa – sai kolmanneksi eniten ääniä

ECR-ryhmän ehdokkaana vaalissa ollut Stevens piti ennen vaalia voimakkaan puheenvuoron EU:n hyvä veli -verkostoja vastaan.

Ilkka Kilpeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Europarlamentaarikko Helga Stevens teki historiaa olemalla ensimmäinen viittomakielinen ehdokas EU:n parlamentin puhemiesvaalissa.

Stevens on ensimmäisen kauden europarlamentaarikko. Puhemiesvaalissa hän oli oman ryhmänsä ECR:n ehdokas.  ECR on EU-kriittinen ryhmä, johon myös perussuomalaiset kuuluvat.

Stevens piti tiistaina voimakkaan puheenvuoron ennen puhemiesvaalin ensimmäistä äänestyskierrosta.

– Joten otetaan heti rohkea ja päättäväinen askel kohti muutosta. Palautetaan kansan usko Euroopan parlamenttiin. Lakkautetaan hyvä veli –verkostot ja puhalletaan vähän raitista ilmaa tähän rakennukseen. Jos aika on mielestänne kypsä muutokselle, minä voin sen synnyttää. Ketään ei enää hylätä, ei enää sopimista kulissien takana, ei enää hyvä veli –verkostoja. On aika, että jokaisella äänellä on väliä, Stevens päätti voimakkaan puheenvuoronsa, jonka hän esitti parlamentissa viittoen.

Stevens sai kolmella äänestyskierroksella kolmanneksi eniten ääniä, kun ehdokkaita oli kaikkiaan kuusi.

Neljännen, ratkaisevan äänestyskierroksen päätteeksi parlamentti valitsi puhemiehekseen italialaisen Antonio Tajanin kahden ja puolen vuoden kaudelle. Tajanin valinnan seurauksena puhemiehen tehtävä siirtyi sosiaalidemokraateilta keskusta-oikeistolaiselle EPP-ryhmittymälle, joka pitää hallussaan myös komission ja Eurooppa–neuvoston johtopaikkoja.

Stevensin kritisoima hyvä veli –verkosto tai "vanhojen poikien kerho" voitti jälleen.

Suosittelemme sinulle